R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
GALAYET BANDORA

tomatenspread, lunch/starter
hoofdgerecht, 4 p., Jordanië
1.
Vegetarische galayet bandora:

8 tomaten, in stukken gesneden
3 serranopepers, waarvan 2 pepers fijngehakt
4 tenen knoflook, geperst
2 uien, in stukjes gesneden
8 el olijfolie
zout en peper naar smaak


bereiding


Verhit de olijfolie in een pan en sauteer er de uien, knoflook en serranopepers in tot de uien zacht zijn. Voeg de stukken tomaten at toe en laat ze meepruttelen tot ze uiteengevallen zijn en het geheel wat ingedikt maar niet droog is. Breng op smaak met zout en peper.


2.
Niet-vegetarische galayet bandora:

450 g stoofvlees (rund of lam)
2 blikjes tomaatblokjes
3 el olijfolie
1 tl komijn of meer
1 tl paprika of meer
1 à 2 jalapeñopepers, fijngehakt
zout en peper


bereiding


Snijd het vlees in kleine blokjes (1 à 1 1/2cm) en kruid ze met komijn en paprika.

Verhit de olijfolie in een pan en bak er het vlees in aan.

Voeg de jalapenopeper, de tomaatblokjes en zout en peper toe.
Verlaag de temperatuur en laat het geheel pruttelen tot het vlees gaar is en de saus mooi is ingedikt maar niet uitgedroogd. Voeg wat water toe als dat wel het geval is.
Proef en kruid zonodig bij met zout en peper.


info


Galayet bandora kan geserveerd worden op een bedje rijst maar ook als dip voor getoast pitabrood.

In restaurants wordt het gerecht vaak gegarneerd met geroosterde pijnboompitten.

Serranopepers (1) en jalapeñopepers (2) zijn goed vergelijkbaar, alleen is de serrano (nog) heter dan de jalapeño.
De naam serrano is afgeleid van "sierra", het spaanse woord voor "berg". Dit  omdat de peper oorspronkelijk uit de bergen in het noorden van Mexico komt.
De jalapeña is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa.
.





naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________