R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
 



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
GALATOPITA
kreukelige melktaart, dessert, 8 p., Griekenland






8 vellen filodeeg (ontdooid)
120 g ( 8 el) gesmolten, ongezouten en geklaarde boter (zie info)
240 ml volle melk
50 g suiker
1 kaneelstokje
2 eieren op kamertemperatuur
65 g poedersuiker
1/2 tl vanille extract

voor de topping:
1 tl poedersuiker
1/8 tl kaneel


Bereiding


Vet een rond bakblik (diameter 23 cm) in met wat boter. Terzijde zetten.

Verwarm de oven voor (180 C).

Leg een vel filodeeg met de lange kant naar je toe op je werkblad.
Bestrijk het vel licht met gesmolten boter.
Neem met je handen het deegvel onder aan de zijkanten vast en vouw het vel op in richels, vgl. de plooien van een accordeon.
Rol de strook vervolgens op tot een cirkel/spiraal.
Herhaal deze werkwijze nog 7 keer.

Leg 1 spiraal in het midden van de bakvorm. Leg de andere spiralen (7 in totaal) er omheen.
Zet de bakvorm in het midden van de oven. Bak de galatopita tot het filodeeg goudkleurig en krokant is (18 à 20 minuten).

Bereid ondertussen de custard.
Los in een kleine steelpan de suiker op in de melk.
Voeg het kaneelstokje toe en verhit de melk tot die net kookt. Neem dan het pannetje van het vuur.

Doe de eieren en de poedersuiker in een kom. Klop ze los en meng ze met een garde.
Giet terwijl je stevig klopt een beetje hete melk bij het eimengsel.
Voeg geleidelijk de melk toe, blijf kloppen.
Verwijder het kaneelstokje.

Giet het eimengsel, als de 18 à 20 minuten baktijd erop zitten, in een egale laag over de filodeegspiralen. 
Zet de bakvorm terug in de oven. Bak de galatopita verder tot de custard vaste vorm heeft aangenomen (20 à 25 minuten).

Bestuif het dessert met een mix van poedersuiker en kaneel. Serveer het dessert meteen of nog dezelfde dag,


Info


Geklaarde boter.
Breng in een steelpannetje de boter tot het kookpunt. Neem dan direkt het pannetje van het vuur en schep het schuim af dat boven is komen drijven. Laat de inhoud van het pannetje afkoelen zodat de boter weer hard wordt.
Onder de geklaarde boter bevindt zich een laagje water met bezinksel.. Laat dat bij het uitscheppen van de boter ziiten.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________