R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
FISHPIE WITH LEEKS
vistaart met prei, 4 à 6 p., Engeland





1 ui
2 à 3 kruidnagels
1 laurierblad
250 ml melk
250 ml slagroom
800 g stevige witte visfilet (één of meer soorten)
300 g gepelde rauwe garnalen
30 g boter
30 g bloem
zeezout en zwarte peper
bladpeterselie, fijngehakt
2 preien, in dunne ringen
750 g aardappels
75 g boter, in blokjes
50 ml hete melk
2 eidooiers
75 à 100 g belegen cheddar


Bereiding


Snijd de ui grof.
Doe de ui met het laurierblad, de kruidnagels, de slagroom en de melk in een pan en breng het geheel aan de kook.

Laat de visfilet met een schuimspaan voorzichtig in de pan zakken. Pocheer de vis 3 à 4 minuten.

Schep de filet op een bord en zeef het kookvocht.

Smelt de boter in een koekenpan, voeg er de preiringen aan toe en bak ze tot ze zacht zijn (ca 5 minuten).
Voeg de bloem toe en roer tot die helemaal is opgenomen.
Roer het gezeefde kookvocht door het preimengsel en laat het geheel 10 à 15 minuten pruttelen tot het de dikte van een saus heeft. Roer af en toe.

Voeg zout en peper toe en roer er de peterselie door.

Kook de aardappels in gezouten water.
Pureer de aardappels, bij voorkeur met een pureeknijper.
Roer er de boter en de hete melk door.
Laat de puree wat afkoelen en roer er dan de eidooiers door.
Kruid de puree met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Verdeel de vis met een vork in stukjes en voeg die samen met de garnalen aan het preimengsel toe.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en bedek het met een laagje aardappelpuree.
Rasp de chedder en strooi die over de pie.

Zet de pie in de oven. Bak de pie tot die aan de zijkanten begint te borrelen en de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft gekregen.

Garneer de pie met wat achtergehouden garnalen en preiringen.

Serveer de pie met een groente.


Info


Deze "traditional" uit de Engelse keuken is bijzonder lekker maar ook nogal "rijk".
Voor een dag waarop het wat minder mag zijn, kun je de 250 ml slagroom geheel of gedeeltelijk vervangen door visbouillon en de boter door margarine. Een eidooier minder is evenmin een probleem maar de cheddar houden we erin!

Ik gebruik voor deze fishpie een deel kabeljauw en een deel zeeduivel maar alle witte vissoorten zijn geschikt.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________