![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
| ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| Engeland, vissers-pastei, 4 p ![]() 1 k aardappels 350 g kabeljauw, in stukjes 2 dl melk 1 laurierblad 5 peperkorrels nootmuskaat, naar smaak 1 ui zout en peper 40 g boter 30 g bloem 2 eieren, hardgekookt en fijngehakt 100 g garnalen 150 g gekookte mosselen 1 ei optioneel: 125 g erwten 60 g geraspte Cheddar ![]() Bereiding Schil de aardappels en kook ze. Breng in een andere pan de melk en 2 dl water aan de kook. Voeg de gesnipperde ui, het laurierblad, de peperkorrels en zout toe. Voeg na 10 minuten de kabeljauwfilet toe. Laat de stukjes vis op laag vuur 10 minuten garen. Neem de vis met een schuimspaan uit de pan en zeef het kookvocht boven een kom. Smelt de boter in de lege pan en roer er de bloem door. Giet het kookvocht er in gedeelten bij. Roer het papje steeds glad. Laat de roux 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Neem de pan van het vuur en voeg de stukjes vis, de mosselen, de garnalen en de fijngehakte eieren toe. Meng alle ingrediënten voorzichtig en schep de massa vervolgens in een ingevette ovenschaal. Stamp de aardappels fijn en maak er met 2 dl kookvocht en 25 gram boter puree van. Verdeel de puree over het vismengsel in de ovenschaal. Strijk de puree met de bolle kant van een lepel glad. Zet de pie in de op 200 C voorverwarmde oven. Neem de ovenschaal na 15 minuten uit de oven en bestrijk de aardappelpuree met losgeroerd ei. Zet de schaal terug in de oven en bak de pie nog 15 minuten. Serveer er een groente bij, b.v. worteltjes of een salade. Zie voor een verklaring van het Engelse woord "pie" het recept "Mom's everyday fishpie". Je kunt de 2 dl water, indien gewenst, vervangen door 2 dl slagroom. In een ander fisherman's pie recept dat ik tegenkwam, worden ook kruidnagels en nootmuskaat genoemd. De kruidnagels worden aan het vocht toegevoegd waarin de vis gaart en de nootmuskaat aan de roux. Nootmuskaat is inderdaad een prima toevoeging aan dit gerecht. In weer een ander recept worden samen met de vis erwten aan het kooknat toegevoegd. Hoe Engels kan een Engels gerecht zijn! Erwten combineren goed met de rest van de ingrediënten en qua kleur leveren ze een aardig contrast. Voor een luxere fisherman's pie kun je 60 gram Cheddar over de puree raspen. Doe dat als je na 15 minuten bakken de puree met losgeroerd ei bestreken hebt. Heb je eters die niet van mosselen en/of garnalen houden, zoals mijn kinderen, laat die dan achterwege. De kabeljauw vorken ze mét de puree gretig naar binnen. Die mosselen en garnalen komen nog wel een keer.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |