R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
FISHERMAN'S PIE
Engeland, vissers-pastei, 4 p

...



1 k aardappels
350 g kabeljauw, in stukjes
2 dl melk
1 laurierblad
5 peperkorrels
nootmuskaat, naar smaak
1 ui
zout en peper
40 g boter
30 g bloem
2 eieren, hardgekookt en fijngehakt
100 g garnalen
150 g gekookte mosselen
1 ei

optioneel:
125 g erwten
60 g geraspte Cheddar
 




Bereiding


Schil de aardappels en kook ze.

Breng in een andere pan de melk en 2 dl water aan de kook.
Voeg de gesnipperde ui, het laurierblad, de peperkorrels en zout toe.

Voeg na 10 minuten de kabeljauwfilet toe.
Laat de stukjes vis op laag vuur 10 minuten garen.

Neem de vis met een schuimspaan uit de pan en zeef het kookvocht boven een kom.

Smelt de boter in de lege pan en roer er de bloem door.
Giet het kookvocht er in gedeelten bij. Roer het papje steeds glad.
Laat de roux 3 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Neem de pan van het vuur en voeg de stukjes vis, de mosselen, de garnalen en de fijngehakte eieren toe. Meng alle ingrediënten voorzichtig en schep de massa vervolgens in een ingevette ovenschaal.

Stamp de aardappels fijn en maak er met 2 dl kookvocht en 25 gram boter puree van.

Verdeel de puree over het vismengsel in de ovenschaal.
Strijk de puree met de bolle kant van een lepel glad.

Zet de pie in de op 200 C voorverwarmde oven.
Neem de ovenschaal na 15 minuten uit de oven en bestrijk de aardappelpuree met losgeroerd ei.
Zet de schaal terug in de oven en bak de pie nog 15 minuten.

 Serveer er een groente bij, b.v. worteltjes of een salade.


Info


Zie voor een verklaring van het Engelse woord "pie" het recept "Mom's everyday fishpie".

Je kunt de 2 dl water, indien gewenst, vervangen door 2 dl slagroom.

In een ander fisherman's pie recept dat ik tegenkwam, worden ook kruidnagels en nootmuskaat genoemd.
De kruidnagels worden aan het vocht toegevoegd waarin de vis gaart en de nootmuskaat aan de roux. Nootmuskaat is inderdaad een prima toevoeging aan dit gerecht.
In weer een ander recept worden samen met de vis erwten aan het kooknat toegevoegd. Hoe Engels kan een Engels gerecht zijn!
Erwten combineren goed met de rest van de ingrediënten en qua kleur leveren ze een aardig contrast.

Voor een luxere fisherman's pie kun je 60 gram Cheddar over de puree raspen. Doe dat als je na 15 minuten bakken de puree met losgeroerd ei bestreken hebt.

Heb je eters die niet van mosselen en/of garnalen houden, zoals mijn kinderen, laat die dan achterwege. De kabeljauw vorken ze mét de puree gretig naar binnen. Die mosselen en garnalen komen nog wel een keer.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________