R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
FINSE GEHAKT EN KOOLSCHOTEL

Finland






500 g gehakt
750 à 1000 g kool, fijngesneden/fijngehakt
1/2 kop basmatirijst
3 el olijfolie
1 kop runderbouillon
2 el siroop
1 ui, fijngesneden/gehakt
2 tenen knoflook, fijngesneden
zout en peper

optioneel:
rode bessen
... opgekookt met een beetje suiker ...





Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit op middelhoge temperatuur 2 el olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak er de ui en knoflook in tot de uisnippers zacht(er) zijn (ca 5 minuten).

Voeg het gehakt toe en roerbak het tot de rose kleur weg is.
Kruid het gehakt met zout en peper, zet het deksel op de pan, verlaag de temperatuur en laat het gehakt zachtjes gaar worden (25 minuten). Roer af en toe.

Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een andere, ovenbestendige pan. Doe er de fijngehakte kool in en bestrooi die met zout. Laat de kool met het deksel op de pan garen tot die wat zachter is.

Verwarm de oven voor (200 C).

Voeg het gehakt en de rijst aan de kool in de andere pan toe. Giet er de siroop over en meng het gehakt, de rijst en de kool.
Giet er de bouillon bij en zet de pan in de oven. Stel de oventijd in op 40 à 45 minuten.
Bedek de pan met aluminiumfolie als je ziet dat de bovenlaag te bruin wordt. Verwijder de folie 5 minuten voor het einde van de baktijd. 
Neem de pan uit de oven maar wacht een kleine 10 minuten met het serveren van het gerecht.

De "topping":
Serveer de Finse gehakt en koolchotel indien gewenst met rode bessencompot.
Rode bessen, kort opgekookt met wat suiker of zonder suiker zorgen voor een contrasterende fris-zure smaak en fleuren het gerecht op. Serveer ze apart in een kommetje want niet iedereen is liefhebber is van de aalbes.

P.S. Hak de kool beslist fijn. Dat eet gemakkelijker en de kool is sneller gaar.


Info

Maak dit gerecht gerust een dag eerder want de dag erna smaak het (nog) beter.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________