R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
FIADOE

  dessert, 8 à 10 p., Suriname






200 g gele rozijnen
150 g krenten
100 sukade (zie info)
150 ml rum
15 g droge gist
215 g kristalsuiker
250 ml lauwe melk
4 eieren
2 el vanille-extract
600 g tarwebloem plus extra
300 g zachte boter
2 el kaneel
100 g amandelschaafsel

om op de taart aan te brengen:
100 g boter
100 ml lauwe melk
1 el vanille-extract
25 g vanillesuiker

om de taart mee te bedruipen:
50 ml lauwe melk
25 g kristalsuiker
rum (waarin het fruit geweekt is)






Bereiding

Doe de rozijnen, krenten en sukade in een kommetje en giet er de rum bij. Terzijde zetten.

Doe de gist, 40 g suiker en de lauwe melk eveneens in een kommetje. Terzijde zetten.

Mix in een grote kom de eieren, 50 g suiker en 2 eetlepels vanille-extract tot een schuimig geheel.
Roer er het gistmengsel door en vervolgens beetje bij beetje de bloem. Voeg  ook nog 30 g boter toe en kneed de in de kom aanwezige ingrediënten dan tot een egaal, soepel deeg.
Doe het deeg in een kom en bedek die met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats een uur rijzen.

Meng in een kommetje de rest van de suiker (175 g) en de kaneel. Terzijde zetten.
Giet de rozijnen, krenten en stukjes ananas af en doe ze in een kommetje. Vang daarbij de rum op.

Vet de bakvorm in met boter.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol één helft uit tot de grootte van de bakvorm en leg die in de vorm. Bestrijk deze deegbodem met een keukenkwastje gul met zachte boter en strooi er gelijkmatig de helft van het suiker- kaneelmengsel over.
Verdeel de helft van het in rum gewelde fruit en de helft van de amandelen over het suiker-kaneelmengsel.

Verwarm de oven voor (180 C).

Rol de andere helft van het deeg dun uit in een vierkant.
Strooi er de rest van het het suiker-kaneelmengsel over en daarover de rest van het gewelde fruit en de amandelen. Snijd de lap deeg in repen van 4 centimeter breed. Rol die repen in de lengte op.
Snijd iedere opgerolde reep in stukjes van 3 à 4 centimeter.

Zet de rolletjes met de snijvlakken naar beneden en naar boven tegen elkaar aan in de bakvorm tot het hele oppervlak gevuld is.

Meng 100 g gesmolten boter, 100 ml lauwe melk, 1 el vanille-extract en 25 g suiker. Bestrijk de fiadoe met 1/3 deel van dit mengsel.
Zet de fiadoe in de oven, bak die 20 minuten en bestrijk die opnieuw met 1/3 deel van het mengsel. Bak de koek nog eens 20 minuten en bestrijk die daarna weer met het 1/3 deel (het laatste) van het mengsel. Bak de fiadoe dan nog 10 minuten.
Bedek de taart als die te donker wordt met aluminiumfolie. Test met een prikker of de taart gaar is. De taart mag niet kurkdroog zijn maar ook niet zompig.  

Meng 50 ml lauwe melk, 25 g suiker en de rum waarin het fruit is geweld.  Besprenkel er de fiadoe mee direkt na het bakken. Wikkel de fiadoe in aluminiumfolie en daarna in een handdoek. Zet die zo terug in de oven en laat die daar volledig afkoelen.


Info


Fiadoe is de Surinaamse feesttaart of koek, zoals die ook wel genoemd wordt, bij uitstek. De taart is wat bewerkelijk maar is dat meer dan waard. 
 

Traditioneel bestaan de vruchten voor fiadoe uit rozijnen, krenten en sukade. Ik kwam ook een recept tegen met ananas in plaats van sukade, niet iedereen is daar blijkbaar een liefhebber van: met 100 g ananas (uit blik), uitgelekt en fijngesneden, stem je ook personen met een sterke sukade-dislike tevreden......




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________