![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
dessert/snack, Egypte ![]() 4 koppen (540 g) tarwebloem ca 1 à 1 1/2 kop water wat zout (1/4 tl) 1 kop ongezouten boter 1/4 kop olijfolie verder: zie Info ![]() Bereiding Meng de bloem en het zout. Voeg 1 kop water toe en kneed goed. Voeg beetje bij beetje meer water toe, tot je een deeg hebt dat zo elastisch is dat je het uit kunt rekken zonder dat het scheurt. Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het daarna in 6 of 8 gelijke stukken, afhankelijk van de grootte die je verkiest. Vorm er balletjes van de stukken deeg. Verwarm de boter en de olie in een pannetje tot de boter gesmolten is en doe het mengsel daarna in een diepe kom (zie info). Leg de balletjes deeg in de kom met het boter-oliemengsel en laat ze er 15 à 20 minuten inliggen. Door de olie blijven ze elastisch en zijn ze gemakkelijker uit te rollen. Verwam de oven voor (225 C). Rol het eerste balletje deeg zo dun uit dat je werkblad er doorheen schijnt. Bestrijk het uitgerolde deeg royaal met gesmolten boter. Vouw het deeg nu -over zichzelf heen- naar binnen toe: pak het deeg ergens bij de rand vast en vouw het naar binnen toe. Bestrijk het omgevouwen stuk met gesmolten boter. Doe dat op regelmatige afstand van elkaar nog een keer of 3 à 4. Je krijgt zo een min of meer cirkelvormige lap deeg die uit meerdere lagen bestaat, te vergelijken met bladerdeeg. De "cirkel" moet na het omvouwen ongeveer de omtrek hebben van een royale pannenkoek (ca 25 cm). Leg dit deegpakketje terzijde. Rol het tweede balletje deeg uit en bestrijk het met gesmolten boter. Leg het terzijde gelegde pakketje met de vouwplooien naar onder gekeerd op het midden van het zojuist uitgerolde deeg. Pak het onderliggende deegvel nu ergens bij de rand vast en vouw dat naar het midden toe over het eerste pakketje heen. Doe dat op nog 3 of 4 andere plaatsen. Vergeet niet ieder omgevouwen stuk deeg met boter te bestrijken. Leg het pakket terzijde en rol het derde deegballetje dun uit. Herhaal de pocedure door er het terzijde gelegde pakketje op te leggen en weer "in te pakken". Leg het pakketje met de "naden"naar beneden gekeerd in een lage ronde bakvorm en bestrijk de bovenkant met het boter-oliemengsel. Maak op dezelfde wijze nog zo'n pakket met de rest van de deegballetjes en leg dat ook in een ronde bakvorm. Zet de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de feteer meshaltet goudbruin (ca 15 minuten). Sommige recepten bevelen aan de pakketjes na een minuut of 10 om te draaien zodat ook de onderkant flink bruint. Neem ze uit de oven en bestrijk ze nog eens met het boter-oliemengsel. Neem de feteer(s) uit de bakvorm zodra ze voldoende afgekoeld zijn. De hoeveelheid olie en boter zijn in dit recept nogal ruim bemeten. Met 1/4 deel of zelfs de helft minder is de bereiding ook goed te doen. Feteer meshaltet zou al stammen uit de tijd van de oude Egyptenaren waarin het een offergave was voor de Egyptische goden. In latere tijden zou het gerecht in Europa bekend geworden zijn. Daar zou het deeg gevouwen in de vorm van een halve maan uiterst populair worden als "croissant"........ De offergave aan de goden is in Egypte inmiddels ook populair streetfood, gevuld met laagjes worst, kaas, room, honing, chocoladesaus, hummus, harissa of "gewoon" bestrooid met poedersuiker. Die met honing, molasse en zeer zoute Egyptische kaas zijn van oudsher het populairst. Er wordt aan het deeg voor feteer meshaltet wel een eetlepel suiker toegevoegd voor het bevorderen van een mooie bruining tijdens het bakken. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden na ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |