R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
FETEER MESHALTET
dessert/snack, Egypte




4 koppen (540 g) tarwebloem
ca 1 à 1 1/2 kop water
wat zout (1/4 tl)
1 kop ongezouten boter
1/4 kop olijfolie

verder:
zie Info





Bereiding

Meng de bloem en het zout.
Voeg 1 kop water toe en kneed goed.
Voeg beetje bij beetje meer water toe, tot je een deeg hebt dat zo elastisch is dat je het uit kunt rekken zonder dat het scheurt. Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het daarna in 6 of 8 gelijke stukken, afhankelijk van de grootte die je verkiest. Vorm er balletjes van de stukken deeg.

Verwarm de boter en de olie in een pannetje tot de boter gesmolten is en doe het mengsel daarna in een diepe kom (zie info).
Leg de balletjes deeg in de kom met het boter-oliemengsel en laat ze er 15 à 20 minuten inliggen. Door de olie blijven ze elastisch en zijn ze gemakkelijker uit te rollen.

Verwam de oven voor (225 C).

Rol het eerste balletje deeg zo dun uit dat je werkblad er doorheen schijnt.
Bestrijk het uitgerolde deeg royaal met gesmolten boter.
Vouw het deeg nu -over zichzelf heen- naar binnen toe: pak het deeg ergens bij de rand vast en vouw het naar binnen toe. Bestrijk het omgevouwen stuk met gesmolten boter.
Doe dat op regelmatige afstand van elkaar nog een keer of 3 à 4. Je krijgt zo een min of meer cirkelvormige lap deeg die uit meerdere lagen bestaat, te vergelijken met bladerdeeg. De "cirkel" moet na het omvouwen ongeveer de omtrek hebben van een royale pannenkoek (ca 25 cm). Leg dit deegpakketje terzijde.
Rol het tweede balletje deeg uit en bestrijk het met gesmolten boter.
Leg het terzijde gelegde pakketje met de vouwplooien naar onder gekeerd op het midden van het zojuist uitgerolde deeg.
Pak het onderliggende deegvel nu ergens bij de rand vast en vouw dat naar het midden toe over het eerste pakketje heen. Doe dat op nog 3 of 4 andere plaatsen. Vergeet niet ieder omgevouwen stuk deeg met boter te bestrijken.
Leg het pakket terzijde en rol het derde deegballetje dun uit. Herhaal de pocedure door er het terzijde gelegde pakketje op te leggen en weer "in te pakken".

Leg het pakketje met de "naden"naar beneden gekeerd in een lage ronde bakvorm en bestrijk de bovenkant met het boter-oliemengsel.

Maak op dezelfde wijze nog zo'n pakket met de rest van de deegballetjes en leg dat ook in een ronde bakvorm.

Zet de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de feteer meshaltet goudbruin (ca 15 minuten). Sommige recepten bevelen aan de pakketjes na een minuut of 10 om te draaien zodat ook de onderkant flink bruint.

Neem ze uit de oven en bestrijk ze nog eens met het boter-oliemengsel.

Neem de feteer(s) uit de bakvorm zodra ze voldoende afgekoeld zijn.


Info


De hoeveelheid olie en boter zijn in dit recept nogal ruim bemeten. Met 1/4 deel of zelfs de helft minder is de bereiding ook goed te doen.
 
Feteer meshaltet zou al stammen uit de tijd van de oude Egyptenaren waarin het een offergave was voor de Egyptische goden.
In latere tijden zou het gerecht in Europa bekend geworden zijn. Daar zou het deeg gevouwen in de vorm van een halve maan uiterst populair worden als "croissant"........

De offergave aan de goden is in Egypte inmiddels ook populair streetfood, gevuld met laagjes worst, kaas, room, honing, chocoladesaus, hummus, harissa  of "gewoon" bestrooid met poedersuiker.  Die met honing, molasse en zeer zoute Egyptische kaas zijn van oudsher het populairst.

Er wordt aan het deeg voor feteer meshaltet wel een eetlepel suiker toegevoegd voor het bevorderen van een mooie bruining tijdens het bakken.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

na
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________