R   E   C   E    P  T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten











































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
_______________
"DUTCH BABY" MET GEGRILDE PERZIKEN EN MARSEPEIN
dessert, 2 à 4 p., Zuid-Afrika




60 g cakemeel
1 1/4 dl melk
3 grote eieren, losgeklopt
snuf zout
snuf nootmuskaat
60 g roomboter
citroensap
poedersuiker
crème fraîche

voor de vulling:
perziken
bruine basterdsuiker

voor de marsepein:
125 g gemalen amandelen
150 kristalsuiker
1 eiwit
de rasp van 1 citroen


Bereiding


Verwarm de oven voor (220 C.)

Klop in een kom de melk, de eieren, het cakemeel, zout en nootmuskaat tot een schuimig beslag.

Plaats een ovenbestendige koekenpan met stevige bodem in de oven. Neem er de pan als die flink heet is met een ovenhandschoen of iets degelijks -  ook de steel van de pan is heet - uit!

Doe de boter in de hete pan en laat die al smeltend over het hele bodemoppervlak vloeien. Giet het beslag in de pan en plaats die weer in de oven. Bak de "Dutch baby" tot de gezwollen zijkanten mooi bruin zijn en het midden mooi goudbruin is (20 minuten). Open de oven niet tijdens het bakken, want dan zakt het geheel in.

Ontpit de perziken. Snijd ze in plakken, doop ze in bruine basterdsuiker en karameliseer ze in een hete grillpan.

Doe de gemalen amandelen, de kristalsuiker, het eiwit en de citroenrasp in de blender en blend ze tot een samenhangend geheel. Vorm een rol van de massa en wikkel die in plastic folie.

Neem de Dutch baby uit de oven. Knijp er wat citroensap over uit, schep er de gegrilde perziken en eventuele siroop op en verdeel er de marsepein over.
Bestrooi het geheel met poedersuiker.

Serveer het dessert vanuit de pan, snijd het aan tafel in stukken.


Info


Dutch baby......? Nederlandse baby.....? Wat heeft die met een pannenkoek te maken? .... wordt er misschien een babypannenkoek mee bedoeld? ... een pannekoek speciaal voor Hollandse baby's of mischien zelfs babes? ... Verwarring alom, ook over de landsgrenzen. In Duitsland wordt onze baby een "bismarck" geoemd.... de Engelsen hebben haar (of hem, dat kan natuurlijk ook) Yorshire pudding gedoopt en de Finnen spreken over "pannu kakku"?... een baby in de luiers nog misschien? Vragen te over.
 
Het zal je kind maar wezen, moest ik onwillekeurig denken maar die herkomst, daar gaan we niet uitkomen. Wikipedia mag dan wel beweren dat  we hier te doen hebben met een grote Amerikaanse "popover" die het licht zag in de staat Washington maar ....net als succes heeft deze baby mij iets teveel vaders. We laten deze precaire kwestie verder maar beter rusten.
Feit is dat we hier te maken hebben met een bijzondere pannenkoek. Tijdens het bakken, rijst ze tot grote hoogte om weer spectaculair neer te dalen als de afkoeling inzet. De pannekoek is verder "easy going": zij wordt graag vergezeld door vers fruit en suiker maar voelt zich ook thuis in het gezelschap van kazen zoals Normandische brie opgefleurd met wat peterselie. Ze heeft het ver geschopt, die Dutch baby, tot in Zuid-Afrika toe, waar deze variant met perziken en marsepein vandaan komt.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________