![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland _______________
| dessert, 2 à 4 p., Zuid-Afrika ![]() 60 g cakemeel 1 1/4 dl melk 3 grote eieren, losgeklopt snuf zout snuf nootmuskaat 60 g roomboter citroensap poedersuiker crème fraîche voor de vulling: perziken bruine basterdsuiker voor de marsepein: 125 g gemalen amandelen 150 kristalsuiker 1 eiwit de rasp van 1 citroen Bereiding Verwarm de oven voor (220 C.) Klop in een kom de melk, de eieren, het cakemeel, zout en nootmuskaat tot een schuimig beslag. Plaats een ovenbestendige koekenpan met stevige bodem in de oven. Neem er de pan als die flink heet is met een ovenhandschoen of iets degelijks - ook de steel van de pan is heet - uit! Doe de boter in de hete pan en laat die al smeltend over het hele bodemoppervlak vloeien. Giet het beslag in de pan en plaats die weer in de oven. Bak de "Dutch baby" tot de gezwollen zijkanten mooi bruin zijn en het midden mooi goudbruin is (20 minuten). Open de oven niet tijdens het bakken, want dan zakt het geheel in. Ontpit de perziken. Snijd ze in plakken, doop ze in bruine basterdsuiker en karameliseer ze in een hete grillpan. Doe de gemalen amandelen, de kristalsuiker, het eiwit en de citroenrasp in de blender en blend ze tot een samenhangend geheel. Vorm een rol van de massa en wikkel die in plastic folie. Neem de Dutch baby uit de oven. Knijp er wat citroensap over uit, schep er de gegrilde perziken en eventuele siroop op en verdeel er de marsepein over. Bestrooi het geheel met poedersuiker. Serveer het dessert vanuit de pan, snijd het aan tafel in stukken. Dutch baby......? Nederlandse baby.....? Wat heeft die met een pannenkoek te maken? .... wordt er misschien een babypannenkoek mee bedoeld? ... een pannekoek speciaal voor Hollandse baby's of mischien zelfs babes? ... Verwarring alom, ook over de landsgrenzen. In Duitsland wordt onze baby een "bismarck" geoemd.... de Engelsen hebben haar (of hem, dat kan natuurlijk ook) Yorshire pudding gedoopt en de Finnen spreken over "pannu kakku"?... een baby in de luiers nog misschien? Vragen te over. Het zal je kind maar wezen, moest ik onwillekeurig denken maar die herkomst, daar gaan we niet uitkomen. Wikipedia mag dan wel beweren dat we hier te doen hebben met een grote Amerikaanse "popover" die het licht zag in de staat Washington maar ....net als succes heeft deze baby mij iets teveel vaders. We laten deze precaire kwestie verder maar beter rusten. Feit is dat we hier te maken hebben met een bijzondere pannenkoek. Tijdens het bakken, rijst ze tot grote hoogte om weer spectaculair neer te dalen als de afkoeling inzet. De pannekoek is verder "easy going": zij wordt graag vergezeld door vers fruit en suiker maar voelt zich ook thuis in het gezelschap van kazen zoals Normandische brie opgefleurd met wat peterselie. Ze heeft het ver geschopt, die Dutch baby, tot in Zuid-Afrika toe, waar deze variant met perziken en marsepein vandaan komt. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |