R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
DUNDEE MARMALADE CUTLETS
hoofdgerecht, 4 p., Schotland

50 g boter
12 lamskoteletjes
1/2 tl gemalen gember
1/2 tl paprika
zout en peper
90 ml water
60 ml rode wijnazijn
4 el marmalade

voor de garnering:
4 partjes verse sinaasappel


Bereiding


Verhit de boter in een grote braadpan en bak er de koteletjes aan beide kanten bruin in.

Strooi de gember, paprika, zout en peper over het vlees en voeg het water en de wijnazijn toe.

Schep een flinke theelepel marmelade op ieder koteletje. Zorg dat de marmelade en de vloeistof in de pan gescheiden blijven.
Breng het geheel op temperatuur en laat het vlees vervolgens op laag vuur mét het deksel op de pan verder garen.

Controleer een paar keer of er water toegevoegd moet worden.


Info


Dundee, de op drie na grootste stad van Schotland, kan er prat op gaan dat binnen haar grenzen de oudste marmeladefabriek ter wereld staat.
Het verhaal gaat dat een eenvoudige Dundee-kruidenier, de jonge James Keiller, zijn slag dacht te slaan toen een Spaans schip de haven binnenliep vanwege een naderende storm.
Het schip was beladen met Seville-sinaasappels.
Hij kocht er voor een zacht prijsje een flinke partij van maar hij kreeg die niet verkocht vanwege de bitterheid van de Seville-sinaasappel. Zijn vindingrijke moeder Janet, die het fruit niet zomaar teloor wilde laten gaan, maakte de sinaasappels met schil en al fijn en kookte ze in hun eigen sap en water met suiker.
Dat vonden ze wel lekker in Dundee, zo lekker dat de vraag steeds groter werd.
Enkele generaties later durfden een andere mevrouw Keiller en haar zoon, toevalig ook een James, het aan een fabriekje op te starten om op grotere schaal marmelade te kunnen produceren.
Met de grotere beschikbaarheid groeide het aantal Schotse recepten met marmelade als ingrediënt.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________