R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
DONAIR
6 p.,
Canada
ca 700 g rundergehakt 1/3 kop broodkruim 1 tl cayennepeper 1 1/2 tl paprikapoeder 1 tl uienpoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl vers gemalen zwarte peper 1/2 tl zout optioneel: 1 tl oregano donair saus: 2/3 kop zoete gecondenseerde melk 1/4 kop witte azijn 1/2 tl knoflookpoeder verder: 6 pitabroodjes 3 tomaten, gehakt 1 grote ui, gehakt Verwarm de oven voor (150 C). Meng in een middelgrote kom het gehakt, broodkruim, cayennepeper, paprika, uienpoeder, knoflookpoeder, gemalen zwarte peper, zout en (optioneel) oregano en druk de massa stevig samen. Druk het gehaktmengsel in een egale laag uit in een ovenschaal of bakvorm van 20 bij 20 cm en plaats die in de voorverwarmde oven. Bak het gehakt tot het helemaal doorgaard is (60 à 75 minuten) en laat het daarna minimaal een half uur afkoelen. Om het gehakt beter dun te kunnen snijden is het raadzaam het helemaal af te laten koelen. Doe de gecondenseerde melk, azijn en knoflookpoeder in een kom en klop ze met een garde tot een egale saus. Als je twijfelt aan de hoeveelheid azijn voeg die dan niet in één keer helemaal toe. Begin met de helft en proef de saus. Voeg daarna indien gewenst meer azijn toe. Doe dat in kleine hoeveelheden tot de saus naar je smaak is. Snijd het gehaktbrood in dunne schijven. Verhit een grote koekenpan op middelhoge temperatuur en bak er zonder enige toevoeging van vet de schijven gehakt kort in tot ze aan beide kanten gebruind zijn. Neem ze dan uit de pan en houd ze warm. Doe een klein beetje water in de hete koekenpan en bruin er de pitabroodjes aan beide kanten een beetje in. Beleg één binnenkant van de opengesneden pitabroodjes met schijven gehaktbrood, stukjes tomaat en ui en schep er de saus over. "Klap" de onbedekte helft van de broodjes over de helft met de vulling heen en klaar zijn ze de donairs, wachtend op hongerige klanten.
Info
De Canadese Donair (Döner Kebab) Sandwich is een variant van de "Gyro sandwich". De "Donair sandwich", werd "gecreerd" in de Halifax regio en veroverderde van daaruit het oostelijk deel van Canada evenals de grotere steden in het westen van het land. Een restaurant, genaamd "King of Donair" zegt de sandwich in de vroege zeventiger jaren te hebben bedacht nadat eerdere pogingen gyro sandwiches te verkopen geen succes waren. Ze veranderden de samenstelling van de sandwich maar de wijze waarop het vlees gegrild werd, draaiend aan een verticale spit veranderde niet. Het voor gyro typische lamsvlees werd een combinatie van gehakt en broodkruim en werd anders gekruid waardoor de smaak en textuur -bedoeld of onbedoeld- meer aan meatloaf deden denken. De pitabroodjes en de topping van tomaat en ui bleven ongewijzigd. De saus onderging misschien wel de grootste verandering. Een zoete saus met als basis gecondenseerde melk verving de zilte yoghurt-tzatziki. Die saus viel dermate in de smaak dat die als het ware een eigen leven ging leiden en een metgezel werd van diverse andere gerechten -waaronder een paar streetfood "specialiteiten"- zoals de donair-pizza, de donair hambrger en als hoogte of dieptepunt- het ligt er maar aan hoe je het bekijkt, de donair- poutine, waar het donairgehakt en de donairsaus niet de plaats innemen van traditionele poutine-ïngrediënten maar er als extra-topping aan toegevoegd worden..........
Since the invention of this unique meat and sauce, its use has spread to other food items. Donair pizza uses the sauce in lieu of conventional red sauce and the meat is a topping, and is commonly featured at Halifax restaurants. In maany places, donair hamburgers and submarine sandwiches are also sold. Donair poutine is a popular version of the gravy and cheese curd topped french fries served all over eastern Canada. In this version, the meat and sauce are used in addition to the traditional ingredients instead of replacing them. Although found all throughout Canada, it is generally agreed that the best versions can be found in and around Halifax. Criticisms include a less flavorful sauce and a lack of tenderness in the meat. There has also been evidence of a lack of knowledge of how to properly prepare the meat. Several cases of Escherichia coli (E. coli) occurred in central Canada and were tied to undercooked donair meat, prompting the Canadian government to enact legislation dictating that the meat must be cooked both on the vertical spit and, after shaved from it, cooked on a grill. Many donair restaurants in Halifax had been cooking the meat in this manner ever before the legislation. This homemade donair recipe is based on the legendary East Coast donair created in the city of Halifax by a Greek restaurateur in the early 70s. Originally made with ground lamb, it is now more commonly made with beef. Favorite garnishes are chopped onions and fresh diced tomatoes.Donairs are a delicacy prevalent in the Canadian east coast, and certainly centered on the City of Halifax, they are very simple to prepare and very delicious. Make a double batch of the meatloaf, and freeze the second loaf for later, in fact the second loaf will be better! When cold you can slice it thinner and fry up the slices in the frying pan as you need them.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |