|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| "zee"- bouillon, Japan 4 koppen water ca 50 vierkante centimeter kombu (zie info) 1/2 kop katsuobushi (zie info) Bereiding Doe het water en de kombu in een pan. Laat de kombu 15 minuten water absorberen. Zet de pan op het fornuis en verhit de inhoud. Neem de pan van het vuur als de eerste bubbels ontstaan. Het water mag niet koken. Voeg de katsuobushivlokken aan het pannetje toe. Laat het pannetje 4 minuten ongemoeid - de vlokken zullen in die tijd naar beneden zakken - en zeef vervolgens de bouillon door een vergiet met fijnmazig keukendoek of door een vergiet met daarin een koffiefilter. Bewaar de bouillon die je niet meteen gebruikt in een afgesloten verpakking in de koelkast. Ze is dan minimaal 2 dagen houdbaar. Invriezen is niet aan te raden. Er gaat dan veel smaak verloren. Zelf dashi maken is absoluut de moeite waard. BInnen no-time en met weinig inspanning heb je verse dashi in huis, dashi die qua smaak de meese instantdashi zonder meer zal overtreffen, en bovendien dashi zonder het beruchte monosodium glutaminaat of andere ongewenste chemische toevoegingen. Kombu is een zeewiersoort die in de zon gedroogd wordt. Het wier is rijk aan mineralen, vitaminen, proteïnen en vezels. Katsuobushi, het schaafsel van gefileerde, ontgrate, gekookte, gerookte en in de zon gedroogde bonito (een tonijnachtige) is eveneens rijk aan minereralen, vitaminen en proteïnen. Beiden zijn verkijgbaar in Japanse en Aziatische (web) winkels en ook wel in natuurvoedingswinkels. Dashi wordt in de Japanse keuken in veel gerechten gebruikt, vooral als basis van (miso) soepen, bijvoorbeeld Japanse groentensoep met kip.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|