R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I  E

kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
DAGING BESENGÈK
pittig gekruid rundvlees, 4 p., Indonesië





400 à 500 g mager rundvlees
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 prei, in dunne ringen gesneden
3 à 4 tenen knoflook
4 geraspte kemirienoten
een stukje trassie ter grootte van een erwt
2 tl ketoembar (koriander)
1 kleine tl koenjit (kurkuma)
1 kleine tl djinten (komijn)
1 à 2 el sambal oelek (zie Info)
1 flinke tl laos
1 flinke tl sereh
1 daon salam (Indisch laurierblad)
1 tl goela djawa (donkere basterdsuiker)
3 el asemwater (eventueel 3 el citroensap)
2 dl santen
ketjap bentang manis
mais- of zonnebloemolie
zout


Bereiding


Snijd het vlees in blokjes van ca 2 1/2 cm.

Vijzel de gesnipperde ui samen met de knoflook, kemirienoten, ketoembar, laos, djinten, sereh, koenjit, trassie en de sambal fijn.

Verhit een paar eetlepels olie in een wok en fruit er de boemboe (het kruiden- en specerijenmengsel) 5 minuten in.
Voeg het vlees en de goela djawa toe. Schroei het vlees aan alle kanten dicht.
Doe het asemwater of het citroensap bij het vlees.
Zet een passend deksel op de wok en laat het vlees 1 1/2 uur stoven. Controleer een aantal keer of er zich genoeg vocht in de wok bevindt. Voeg zonodig wat water toe.

Voeg de prei toe en meng die met het vlees.
Voeg de santen toe en breng de besengèk op smaak met ketjap manis en zout.
Laat de saus wat indikken.

Serveer het gerecht met rijst en een groente.


Info


Daging besengèk is een pittig gerecht. In dit recept voor 4 personen ben ik voorzichtigheidshalve uitgegaan van 1 eetlepel sambal  maar er zijn recepten voor dit gerecht die om 3 eetlepels vragen. Dat is veel, erg veel. Een recept is gelukkig geen dwangbevel. Ga wat sambal betreft uit van de hoeveelheid die je zélf aangenaam vindt. 




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________