R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| pittig gekruid rundvlees, 4 p., Indonesië 400 à 500 g mager rundvlees 2 middelgrote uien, gesnipperd 1 prei, in dunne ringen gesneden 3 à 4 tenen knoflook 4 geraspte kemirienoten een stukje trassie ter grootte van een erwt 2 tl ketoembar (koriander) 1 kleine tl koenjit (kurkuma) 1 kleine tl djinten (komijn) 1 à 2 el sambal oelek (zie Info) 1 flinke tl laos 1 flinke tl sereh 1 daon salam (Indisch laurierblad) 1 tl goela djawa (donkere basterdsuiker) 3 el asemwater (eventueel 3 el citroensap) 2 dl santen ketjap bentang manis mais- of zonnebloemolie zout Bereiding Snijd het vlees in blokjes van ca 2 1/2 cm. Vijzel de gesnipperde ui samen met de knoflook, kemirienoten, ketoembar, laos, djinten, sereh, koenjit, trassie en de sambal fijn. Verhit een paar eetlepels olie in een wok en fruit er de boemboe (het kruiden- en specerijenmengsel) 5 minuten in. Voeg het vlees en de goela djawa toe. Schroei het vlees aan alle kanten dicht. Doe het asemwater of het citroensap bij het vlees. Zet een passend deksel op de wok en laat het vlees 1 1/2 uur stoven. Controleer een aantal keer of er zich genoeg vocht in de wok bevindt. Voeg zonodig wat water toe. Voeg de prei toe en meng die met het vlees. Voeg de santen toe en breng de besengèk op smaak met ketjap manis en zout. Laat de saus wat indikken. Serveer het gerecht met rijst en een groente. Daging besengèk is een pittig gerecht. In dit recept voor 4 personen ben ik voorzichtigheidshalve uitgegaan van 1 eetlepel sambal maar er zijn recepten voor dit gerecht die om 3 eetlepels vragen. Dat is veel, erg veel. Een recept is gelukkig geen dwangbevel. Ga wat sambal betreft uit van de hoeveelheid die je zélf aangenaam vindt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |