R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 CUSCUZ PAULISTA MET GARNALEN EN SARDINES
couscous zoals bereid in Sao Paulo, 6 à 8 p., Brazilië


het sap van 2 citroenen
2 tenen knoflook, fijngehakt
zout en zwarte peper
450 g middelgrote garnalen
2 1/2 kop maismeel
2 el cassave (maniok) meel
1 kop kokend water met 1 tl zout
1/2 kop olijfolie of gesmolten boter
1 blik (120 g) sardientjes in olie (zonder graad en huid)
1 tomaat, in schijfjes gesneden
2 tomaten, zaad verwijderd en in stukjes gesneden
1/2 kop ontpitte, groene olijven
1 hardgekookt ei, in schijfjes
1/2 kop palmharten, in dunne schijfjes
1 grote ui, fijngesneden
1 laurierblad
1/2 kop erwten
1/2 kop lente-ui, fijngesneden


Bereiding


Maak een marinade van het citroensap, 1 teen knoflook en zout en peper naar smaak.

Pel de garnalen, maak ze schoon, spoel ze af en doe ze in een kom.
Giet de marinade bij de garnalen en schep ze vorzichtig om. Laat ze een uur marineren.

Meng het mais- en het cassavemeel.
Strooi het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 5 minuten in een op 150 C voorverwarmde oven. Schud tussentijds de bakplaat een paar keer.

Doe het geroosterde meel in een pan en giet er de kop kokend water bij. Roer even.
Voeg 1/4 kop gesmolten boter of olijfolie toe en roer nog eens. Terzijde zetten.

Vet een glazen kom licht in. Leg 3 sardines op de bodem van de kom.
Leg schijfjes tomaat, schijfjes ei, olijven en schijfjes palmhart op de bodem en tegen de zijwand van de kom. Houd hier en daar wat ruimte vrij voor een garnaal.

Sauteer in een grote koekenpan de ui en de overige teen knoflook in 1/4 kop olie of gesmolten boter.
Voeg de lente-ui en de stukjes tomaat toe.
Voeg de garnalen, de marinade en het laurierblad toe. Laat het geheel 20 minuten zachtjes garen.

Neem 4 à 5 garnalen uit de pan, snijd ze in de lengte doormidden en decoreer er de wand van de kom mee.

Voeg de erwten, de rest van de schijfjes palmhart, de olijven en de rest van de sardines aan de pan met garnalen toe.
Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden.
Voeg tenslotte het mais-cassavemeelmengsel toe en bak het geheel op middelhoog vuur 15 à 20 minuten. Roer regelmatig.

Voeg, als de cuscuz te droog is wat nat van de palmharten of tomatensaus toe.

Doe een deel van het mengsel in de glazen kom en druk het tegen de garnering aan zodat die min of meer verankerd wordt.

Vul de kom met de rest van het mengsel. Druk ook dat stevig aan. Laat de kom een paar minuten staan.

Plaats een omgekeerd bord of omgekeerde platte schaal op de kom en draai het geheel om.

Snijd het gerecht met een ingevet mes in schijven. Direkt serveren.


Info


Dit Braziliaanse gerecht vraagt tijd en ook wat handigheid maar als alles goed gaat, heb je wel iets prachtigs en feestelijks op tafel staan én iets bijzonder smakelijks.

Bij cuscuz Paulista wordt traditioneel couve à Mineira geserveerd.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________