R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| couscous zoals bereid in Sao Paulo, 6 à 8 p., Brazilië het sap van 2 citroenen 2 tenen knoflook, fijngehakt zout en zwarte peper 450 g middelgrote garnalen 2 1/2 kop maismeel 2 el cassave (maniok) meel 1 kop kokend water met 1 tl zout 1/2 kop olijfolie of gesmolten boter 1 blik (120 g) sardientjes in olie (zonder graad en huid) 1 tomaat, in schijfjes gesneden 2 tomaten, zaad verwijderd en in stukjes gesneden 1/2 kop ontpitte, groene olijven 1 hardgekookt ei, in schijfjes 1/2 kop palmharten, in dunne schijfjes 1 grote ui, fijngesneden 1 laurierblad 1/2 kop erwten 1/2 kop lente-ui, fijngesneden Bereiding Maak een marinade van het citroensap, 1 teen knoflook en zout en peper naar smaak. Pel de garnalen, maak ze schoon, spoel ze af en doe ze in een kom. Giet de marinade bij de garnalen en schep ze vorzichtig om. Laat ze een uur marineren. Meng het mais- en het cassavemeel. Strooi het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 5 minuten in een op 150 C voorverwarmde oven. Schud tussentijds de bakplaat een paar keer. Doe het geroosterde meel in een pan en giet er de kop kokend water bij. Roer even. Voeg 1/4 kop gesmolten boter of olijfolie toe en roer nog eens. Terzijde zetten. Vet een glazen kom licht in. Leg 3 sardines op de bodem van de kom. Leg schijfjes tomaat, schijfjes ei, olijven en schijfjes palmhart op de bodem en tegen de zijwand van de kom. Houd hier en daar wat ruimte vrij voor een garnaal. Sauteer in een grote koekenpan de ui en de overige teen knoflook in 1/4 kop olie of gesmolten boter. Voeg de lente-ui en de stukjes tomaat toe. Voeg de garnalen, de marinade en het laurierblad toe. Laat het geheel 20 minuten zachtjes garen. Neem 4 à 5 garnalen uit de pan, snijd ze in de lengte doormidden en decoreer er de wand van de kom mee. Voeg de erwten, de rest van de schijfjes palmhart, de olijven en de rest van de sardines aan de pan met garnalen toe. Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden. Voeg tenslotte het mais-cassavemeelmengsel toe en bak het geheel op middelhoog vuur 15 à 20 minuten. Roer regelmatig. Voeg, als de cuscuz te droog is wat nat van de palmharten of tomatensaus toe. Doe een deel van het mengsel in de glazen kom en druk het tegen de garnering aan zodat die min of meer verankerd wordt. Vul de kom met de rest van het mengsel. Druk ook dat stevig aan. Laat de kom een paar minuten staan. Plaats een omgekeerd bord of omgekeerde platte schaal op de kom en draai het geheel om. Snijd het gerecht met een ingevet mes in schijven. Direkt serveren. Dit Braziliaanse gerecht vraagt tijd en ook wat handigheid maar als alles goed gaat, heb je wel iets prachtigs en feestelijks op tafel staan én iets bijzonder smakelijks. Bij cuscuz Paulista wordt traditioneel couve à Mineira geserveerd.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |