R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
  COUSCOUS MET LAMSKOTELETJES, HARISSA EN VENKEL
Marokko, 4 p


3 el olijfolie
2 uien, in kwarten gesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 à 3 el tomatenpuree
2 tl harissa
4 venkelknollen, in vieren gesneden
60 g boter
8 dunne lamskoteletjes
zout en versgemalen zwarte peper

voor de couscous:
1/2 tl zout
400 ml warm water
350 g couscous (middelgrote korrrel)
 2 el zonnebloemolie
1 1/2 el boter, in blokjes


Bereiding


Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak er op matig vuur de uien en de knoflook in tot ze zacht zijn.

Meng de tomatenpuree en de harissa en verdun het mengsel met een beetje water.
Voeg het mengsel aan de pan met de uien toe.
Voeg 6 dl water en de kwarten venkel toe en breng het geheel aan de kook. Zet het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de venkel 10 minuten zachtjes koken.

Bereid ondertussen de couscous.
Roer het zout door het water.
Doe de couscous in een kom en gieT er al roerend het gezouten water bij.
Zet de kom terzijde en laat de couscous de bouillon absorberen (ca 10 mimuten).

Werk met je vingers de zonnebloemolie door de couscous.
Schep met een schuimspaan de groenten (venkel, ui) uit de kokende vloeistof en doe ze in een schaal.
Laat de kookvloeistof  op hoog vuur reduceren.

Smelt de boter in een bakpan met dikke bodem en bruin er de koteletjes aan beide zijden in.
Voeg de koteletjes vervolgens aan het gereduceerde kooknat toe en laat ze 15 minuten in de vloeistof garen.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Doe de couscous in een ovenvaste schaal en verdeel er de boter in stukjes over.
Hak het venkelgroen fijn en strooi het over de couscous. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet die in de oven.

Doe ondertussen de groenten in de pan met de koteletjes en laat ze goed doorwarmen.

Haal na 20 minuten de couscous uit de oven en maak die met een vork los. Schep de couscous op een serveerschaal.
Leg de koteletjes rondom het bergje couscous.
Schep de groenten op de couscous.
 
Bevochtig het geheel met de kookvloeistof en dien het gerecht op.


Info


Dit gerecht gaat mooi samen met "pickles" ofwel ingelegde groenten. Die moeten wel geruime tijd ervoor bereid worden. Meng daarvoor hele of gehakte rauwe groenten met witte wijnazijn en laat het mengsel zo'n 3 weken staan.
In Marokko worden voor pickels vaak groene tomaten, hete pepers, witte kool en knoflook gebruikt.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________