R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
CORONATION CHICKEN
"kroningskip", kipsalade, 6 à 8 p., Engeland





2 kipfilets
1 el olijfolie
het sap en de rasp van 1 citroen
zeezout en versgemalen zwarte peper
een klont boter
1 sjalot, fijngesneden
1 rode chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
2 tl madras currypoeder
2 el tomatenpuree
1 dl droge witte wijn
1 dl kippenbouillon
1 el abrikozenjam
150 ml mayonaise
75 g crème fraîche
1 grote mango, in blokjes gesneden
4 bosuitjes, fijngesneden
2 el versgehakte koriander
een beetje tabascosaus
50 g amandelschaafsel
groen slablad of waterkers


Bereiding


Wrijf de kipfilets in met de olie en rasp er de citroenschil over. Kruid de filets met zout en peper.
Stoom de kip gaar (20 à 25 minuten) en laat die vervolgens afkoelen.

Verhit de boter in een koekenpan en bak er de sjalot en chilipeper in (5 minuten).
Voeg het currypoeder toe en bak het 2 à 3 minuten mee.
Roer er de tomatenpuree door en als die op temperatuur gekomen is de wijn. Laat de wijn tot de helft iknkoken.
Voeg de jam en de bouillon toe en laat de pan op het vuur staan tot alle vloeistof tot de helft gereduceerd is. Laat het geheel afkoelen.

Meng in een kom de mayonaise en creme fraiche.
Roer er de curry-dressing door. Schep er de blokjes mango, de bosuitjes, het citroensap en de koriander door.

Snijd de kipfilets in eetbare stukken. Schep ze door het mayonaisemengsel. Voeg zout, peper en tabasco naar smaak toe.
 
Serveren met een groene salade .
Garneer het geheel met het amandelschaafsel.


Info


Coronation chicken is een gerecht dat gecreeerd werd voor het banquet ter gelegenheid van de kroning van de Engelse koningin Elisabeth in 1952.
De originele coronation chicken was een tamelijk "straight" gerecht met currypoeder als de grote smaakmaker, daar verse curryingrediënten nauwelijks verkrijgbaar waren in het na-oorlogse koninkrijk.
Mettertijd werd de coronation chicken meer "sophisticated" door het gebruik van verse kruiden en specerijen, verse vruchten in plaats van jam of abrikozen uit blik en toevoeging van ingrediënten als amandelschaafsel, rozijnen en crème fraîche.
Net als Elisabeth heeft het gerecht tot nu toe onversaagd standgehouden. Die kip verdient zelf eigenlijk ook een jubileum.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________