R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten











































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 COCK-A-LEEKIE
kip-preisoep, 8 à 10 p., Schotland


 


1 kip, in stukken
6 preien, in ringen
1 ui, gesnipperd
2 grote wortels, niet al te fijn gesneden
1 kop "pearl barley" (van vlies ontdane gerst) of rijst
2 tl zout
1/4 tl vers gemalen witte peper
4 takjes peterselie
12 hele peperbolletjes
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
1/4 kop fijngehakte peterselie


Bereiding


Doe de stukken kip in een ruime pan en voeg er 3 liter water aan toe.
Snijd de preien, ook een flink stuk van het groene gedeelte, in ringen van ruim een centimeter.
Voeg de prei met de ui, de wortels, de gerst of rijst, zout, witte peper, peperbolletjes, kruidnagels, laurierblad, takjes peterselie en tijm toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat de soep met niet helemaal gesloten deksel een uur pruttelen.
Schep eventueel schuim dat ontstaat van de soep.

Neem de stukken kip uit de pan en laat ze wat afkoelen. Verwijder vel en botten.
Snijd het kippenvlees in eetbare stukken en doe die terug in de pan. Laat de soep nog vijf minuten zachtjes koken.
Verwijder de takjes peterselie, de takjes tijm, de peperbolletjes, de kruidnagels en de laurierblaadjes.

Strooi de fijngehakte peterselie over de soep. Heet serveren.


Info


Dit recept levert een flinke hoeveelheid soep op. Als je minder nodig hebt, is dat geen probleem want de soep is prima in te vriezen.

Het originele 17e eeuwse recept voor deze Schotse soep bevat ook pruimen. Die worden tegenwoordig gewoonlijk achterwege gelaten of dienen alleen nog als garnering (julienne gesneden).
Ik bereid deze soep niet met een hele kip maar met in stukken gesneden kipfilet (500 à 600 g). Kipfilet geeft wel minder smaak en daarom voeg ik een paar kippenbouillonblokjes toe.
Wat mij betreft mag er verder gerust een kruidnagel meer in de soep, hoewel er behoorlijk wat cock-a-leekie-recepten zijn waarin geen kruidnagel te vinden is. Een ui meer en wat meer tijm kunnen ook geen kwaad.
De gerst of rijst laat ik achterwege. Deze kleine ingrepen vloeien slechts voort uit een persoonlijk voorkeur. 


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________