|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
CHRISTSTOLLEN
kerststol, Duitsland 500 g tarwebroodmeel 20 g droge gist 100 g suiker 200 g boter, gesmolten 1 ei 100 g marsepein, verbrokkeld of in kleine stukjes gesneden een snuf zout 100 g grof gehakte amandelen 250 g sultana-rozijnen 25 g geconfijte citroenschil 25 g geconfijte oranjeschil 4 cl rum 50 gram boter voor het bestrijken van de stol 50 g poedersuiker Bereiding Doe de rozijnen in een kommetje en giet er de rum over. Laat de rozijnen tot nader gebruik in de rum wellen. Meng in een kom de gist, de melk en een beetje suiker. Laat het mengsel 10 minuten staan en voeg dan het meel toe. Werk het gistmengsel door het meel. Laat de boter smelten en daarna wat afkoelen. Voeg de gesmolten boter, de rest van de suiker, het ei en een snuf zout toe en kneed het geheel (met de hand, deegmixer, keukenmachine....) grondig tot een samenhangend deeg. Laat het deeg geruime tijd (1 à 1 1/2 uur) op een warme plaats afgedekt rijzen. Werk de amandelen, de in rum gewelde rozijnen en de geconfijte citroen en sinaasappelschilletjes door het deeg. Verwarm de oven voor op 160 C (hete lucht-bakoven). Vet de stolbakvorm ("Stollenbackhaube", zie info) in met boter en leg er de deegmassa in. Laat het deeg in de bakvorm een half uur narijzen. Plaats de stolbakvorm "upside down" op een bakplaat en schuif die de oven in. Stel de baktijd in op 60 minuten. Verwijder 20 minuten voor het einde van de baktijd de bakvorm zodat ook de bovenkant van het brood mooi bruin kan worden. Neem na 60 minuten de stol uit de oven en bestrijk die met boter. Bestrooi de stol vervolgens royaal met poedersuiker.
Je hebt voor een "Christstollen" niet persé een
speciale bakvorm nodig maar gemakkelijk is het wel
zo'n
"Stollenbackhaube" zeker voor diegenen, die net als
ik regelmatig een stol bakken. Waarom zou dit nooie
en lekkere bakproduct alleen aan de kerst voorbehouden
moeten zijn?
Ga voor de bereidingswijze van een Christstollen zonder (speciale) bakvorm naar het recept van de Nederlandse versie van de stol. Klik daarvoor hier.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|