R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHOUCHOUKA (XL)
4 à 6 p., Tunesië

2 grote uien
2 groene paprika's, in stukken gesneden
2 rode paprika's, in stukken gesneden
 1 k tomaten, in kwarten gesneden
2 courgettes, in plakken gesneden, vervolgens in kwarten
500 g aardappels
4 of 8 merguez-worstjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 eieren
olijfolie
een beetje suiker
1 flinke tl anijszaad
een scheutje pastiche (pernod/ricard)
zout en peper


Bereiding


Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd iedere helft in smalle schijfjes.
Verhit 1 à 2 el olijfolie in een ruime bakpan en bak er de uien in tot ze zacht en glazig maar niet bruin zijn.
Voeg de knoflook toe en bak die een 1/2 minuut mee.
Voeg de stukken groene en rode paprika toe en meng ze met de uien.
Bak de stukken paprika op middelhoog vuur mee tot ze wat zachter zijn (ca 5 minuten). Regelmatig omscheppen.

Voeg de kwarten tomaat toe en bak ze mee tot ze vocht gaan verdampen.
Voeg zout, peper en het anijszaad toe en om de smaak van de anijs te versterken een scheutje pastiche. Voeg eventueel een beetje suiker toe.

Voeg 1 à 1 1/2 dl water toe. Zet als het water op temperatuur is gekomen het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het geheel een klein half uur zachtjes pruttelen.

Voeg de stukken courgette toe en als die doorgewarmd zijn de stukken aardappel. Plaats het deksel weer op de pan.
Voeg als de aardappels nagenoeg gaar zijn de worstjes toe. Laat ze 10 minuten meegaren.
Maak met een houten lepel 4 kuiltjes in de chouchouka. Breek een ei boven iedere holte.
Plaats het deksel weer op de pan.

Serveer de chouchouka zodra de eieren gestold zijn.


Info


Chouchouka/tchoutchouka kan zowel een dip, een "relish", salade als een stew zijn en zowel koud als warm worden gegeten. In bepaalde delen van Tunesie en ook wel Marocco  worden als het gerecht warm wordt gegeten eieren aan chouchouka toegevoegd.
In Tunesië, waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, wordt chouchouka vaak gegeten samen met merquez. In dit recept garen de worstjes in de choutchouka. Zie ook shatshuka (Israël).

Merquez is een kruidig worstje van runder- of schapengehakt. De kleur is opvallend rood vanwege de hete, rode pepers.
De worst bevat verder knoflook, venkelzaad, peper, harissa, sumac, komijn en koriander.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________