|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
4 à 6 p., Tunesië 2 grote uien 2 groene paprika's, in stukken gesneden 2 rode paprika's, in stukken gesneden 1 k tomaten, in kwarten gesneden 2 courgettes, in plakken gesneden, vervolgens in kwarten 500 g aardappels 4 of 8 merguez-worstjes 2 tenen knoflook, fijngesneden 4 eieren olijfolie een beetje suiker 1 flinke tl anijszaad een scheutje pastiche (pernod/ricard) zout en peper Bereiding Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd iedere helft in smalle schijfjes. Verhit 1 à 2 el olijfolie in een ruime bakpan en bak er de uien in tot ze zacht en glazig maar niet bruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak die een 1/2 minuut mee. Voeg de stukken groene en rode paprika toe en meng ze met de uien. Bak de stukken paprika op middelhoog vuur mee tot ze wat zachter zijn (ca 5 minuten). Regelmatig omscheppen. Voeg de kwarten tomaat toe en bak ze mee tot ze vocht gaan verdampen. Voeg zout, peper en het anijszaad toe en om de smaak van de anijs te versterken een scheutje pastiche. Voeg eventueel een beetje suiker toe. Voeg 1 à 1 1/2 dl water toe. Zet als het water op temperatuur is gekomen het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het geheel een klein half uur zachtjes pruttelen. Voeg de stukken courgette toe en als die doorgewarmd zijn de stukken aardappel. Plaats het deksel weer op de pan. Voeg als de aardappels nagenoeg gaar zijn de worstjes toe. Laat ze 10 minuten meegaren. Maak met een houten lepel 4 kuiltjes in de chouchouka. Breek een ei boven iedere holte. Plaats het deksel weer op de pan. Serveer de chouchouka zodra de eieren gestold zijn. Chouchouka/tchoutchouka kan zowel een dip, een "relish", salade als een stew zijn en zowel koud als warm worden gegeten. In bepaalde delen van Tunesie en ook wel Marocco worden als het gerecht warm wordt gegeten eieren aan chouchouka toegevoegd. In Tunesië, waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, wordt chouchouka vaak gegeten samen met merquez. In dit recept garen de worstjes in de choutchouka. Zie ook shatshuka (Israël). Merquez is een kruidig worstje van runder- of schapengehakt. De kleur is opvallend rood vanwege de hete, rode pepers. De worst bevat verder knoflook, venkelzaad, peper, harissa, sumac, komijn en koriander.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |