![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
CHARQUICAN
vleesstew, 4 à 6 p., Chili
![]() 4 middelgrote aardappels, in stukken gesneden 400 g pompoen, in stukken gesneden 300 g wortels, in stukken gesneden 1 kop erwten (uit blik, pot of diepvries) 1 kop zoete mais 1 jalapeñopeper, zaad verwijderd 1 ui, fijngehakt 450 g gedroogd geroosterd vlees of 450 g rundergehakt 1 tomaat 2 koppen runderbouillon of wat meer 1 tl komijn zout plantaardige olie 4 à 6 eieren optioneel: 2 tenen knoflook 1 tl oregano of peterselie 1 tl paprika Bereiding Kook de in stukken gesneden wortels, pompoen en aardappels 15 minuten in een pan met gezouten water. Verhit wat olie in een pan en fruit er de ui en (eventueel) de knoflook en de van zaad en zaadlijsten ontdane jalapeñopeper in. Voeg de fijngesneden tomaat, het gehakt, de komijn en (eventueel) het paprikapoeder toe. Voeg als het vlees gaar is de beetgaar gekookte aardappels, pompoen en wortels toe en vervolgens de mais en de erwten. Breng het geheel op smaak met zout en peper en (eventueel) oregano of peterselie. Laat het gerecht nog 15 minuten zachtjes sudderen. Serveer iedere portie charquicán met een gebakken ei erop. Info Charquican is een Chileense vlees-stew. Het woord is afgeleid van “charqui” wat (zon)gedroogd vlees betekent en van “cancan” wat geroosterd betekent. Het hoofdingrediënt is dus geroosterd gedroogd vlees. De bereiding van authentieke charquican begint al een paar dagen van te voren met het drogen van het vlees. Het gedroogde vlees wordt daarna gebakken in reuzel of olie. Gewoonlijk worden er voor charquican restanten vlees en gemakkelijk verkrijgbare groenten gebruikt. Aardappels, mais, pompoen, ui, bouillon, tomaat en chilipeper behoren tot de vaste ingrediënten. Ze kunnen al naar gelang het aanbod op een bepaald moment aangevuld worden met verse groenten. Charquican wordt al lang niet meer exclusief bereid met gedroogd(e) en geroosterd(e) vlees(resten). Het alternatief is gewoonlijk gemalen rundsvlees (gehakt). In dat geval is de naam van het gerecht in feite achterhaald. Karakteristiek voor Charquican is dat er een gebakken ei bij geserveerd wordt, iets wat je wel bij meer Chileense gerechten ziet. naar boven
| |