![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
lunchgerecht, 4 p., voorgerecht 6 à 8 p., Peru/Zuid Amerika ![]() 400 à 500 g coquilles 1 1/2 kop vers limoensap 1/2 kop gesnipperde ui 2 el sinaasappelsap 1/2 tot 1 kop gehalveerde cherrytomaatjes of 2 in stukjes gesneden tomaten 1 jalapenopeper 1 avocado 2 el olijfolie koriander 1/2 tl zout optioneel: lente-ui bleekselderij groene paprika Bereiding Snijd de coquilles in 2 schijfjes en de schijfjes vervolgens in kwarten. Doe de stukjes in een kom. Snipper de ui(en) en voeg die aan de stukjes coquille toe. Giet er 1 1/2 kop vers limoensap bij en schep het geheel voorzichtig om. Bedek de kom met huishoudfolie en zet die in de koelkast. Laat de kom 3 uur in de koelkast staan. Neem de kom uit de koelkast en giet de marinade af. Voeg de gehalveerde cherrytomaatjes, de fijngehakte chilipeper, het sinaasappelsap, zout, olijfolie en koriander toe. Schep het geheel weer voorzichtig om. Snijd de avocado in stukjes. Schep de ceviche op bordjes en dresseer het gerecht met de stukjes avocado. Garneer de ceviche met een takje koriander. Door het marineren in citrussap zullen de wat glazige coquilles stevig en wit worden alsof ze gekookt zijn. Dit komt door de inwerking van zuur op eiwitten. Ook garnalen, zeebaars en heilbot kun je op deze manier bereiden, eigenlijk ieder soort stevige vis. Voorwaarde is dat de vis zo vers mogelijk is. In de christelijke iconografie is de coquille-schelp ofwel de Sint-Jakobsschelp het attribuut van Jakobus de Meerdere. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostella (Santiago = Sint Jakob) en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Het zichtbaar dragen van de schelp gaf bescherming tegen struikrovers. Het was een soort erecode de dragers van de schelp met rust te laten. |