R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CEVICHE
lunchgerecht, 4 p., voorgerecht 6 à 8 p., Peru/Zuid Amerika





400 à 500 g coquilles
1 1/2 kop vers limoensap
1/2 kop gesnipperde ui
2 el sinaasappelsap
1/2 tot 1 kop gehalveerde cherrytomaatjes of 2 in stukjes gesneden tomaten
1 jalapenopeper
1 avocado
2 el olijfolie
koriander
1/2 tl zout

optioneel:
lente-ui
bleekselderij
groene paprika


Bereiding


Snijd de coquilles in 2 schijfjes en de schijfjes vervolgens in kwarten.
Doe de stukjes in een kom.

Snipper de ui(en) en voeg die aan de stukjes coquille toe.
Giet er 1 1/2 kop vers limoensap bij en schep het geheel voorzichtig om.
Bedek de kom met huishoudfolie en zet die in de koelkast.
Laat de kom 3 uur in de koelkast staan.

Neem de kom uit de koelkast en giet de marinade af.

Voeg de gehalveerde cherrytomaatjes, de fijngehakte chilipeper, het sinaasappelsap, zout, olijfolie en koriander toe. Schep het geheel weer voorzichtig om.

Snijd de avocado in stukjes.
Schep de ceviche op bordjes en dresseer het gerecht met de stukjes avocado.

Garneer de ceviche met een takje koriander.


Info


Door het marineren in citrussap zullen de wat glazige coquilles stevig en wit worden alsof ze gekookt zijn. Dit komt door de inwerking van zuur op eiwitten.
Ook garnalen, zeebaars en heilbot kun je op deze manier bereiden, eigenlijk ieder soort stevige vis. Voorwaarde is dat de vis zo vers mogelijk is.

In de christelijke iconografie is de coquille-schelp ofwel de Sint-Jakobsschelp het attribuut van Jakobus de Meerdere.
De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostella (Santiago = Sint Jakob) en staat in het algemeen symbool voor pelgrims.
Het zichtbaar dragen van de schelp gaf bescherming tegen struikrovers. Het was een soort erecode de dragers van de schelp met rust te laten.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________