R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CANH CHUA CA
hete en zure vissoep, 6 p., Vietnam





1 kop rijst
450 g visfilet in reepjes van 5 à 6 mm
2 lente-uitjes, dun gesneden
1/2 tl zwarte peper
1 el vissaus (nuoc mam of nam pla)
6 el tamarinde-concentraat opgelost in 6 el heet water
5 koppen visbouillon
1 tomaat, ontveld en zonder zaad, in kleine stukjes gesneden
2 kleine "red bird" chilies, in smalle reepjes
3 el vissaus (nuoc mam or nam pla)
1 1/2 kop okra (vers, diepvries of uit een pot), in schijfjes
1 kop taugé
1/4 kop grof gehakte koriander
2 tl hete peperolie (1/4 tl gedroogde chilipeper gesauteerd in 2 tl olie)
partjes limoen


Bereiding


Breng in een pan 2 koppen water aan de kook. Voeg als het water kookt 1 kop rijst toe.
Doe het deksel op de pan en laat de rijst 20 minuten garen.
Neem de pan van het vuur. Terzijde zetten.

Meng in een kom de lente-ui, zwarte peper en 1 el vissaus.
Voeg er de reepjes vis aan toe en schep ze even om. Laat de vis 15 minuten marineren.
Meng in een andere kom de tamarinde met het hete water. Terzijde zetten.

Breng in een grote pan de bouillon aan de kook.
Voeg de tamarinde, de stukjes tomaat, de reepjes chili en 3 el vissaus aan de bouillon toe en laat het geheel 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de okra en de reepjes vis toe. Laat ze meekoken tot ze gaar zijn (ca 3 minuten).
Haal de pan van het vuur en roer er de taugé, koriander en chili-olie door.
Verdeel de rijst over 4 kommen en schep er de soep over.
Serveer er partjes limoen bij.


Info


Een lekkere en visueel aantrekkelijke soep met de voor Aziatische landen zo karakteristieke smaakcombinatie zuur, zout en pikant.
Het is de kunst bij een soep als deze de goede balans tussen de verschillende smaken te vinden.
Zes el tamarinde-concentraat vind ik erg veel, met 3 eetlepels is de soep wat mij betreft zuur genoeg. Een en ander hangt natuurlijk sterk af van het concentraat van de tamarinde zelf.

Je kunt de soep gerust een halve of zelfs hele dag van te voren maken, want ze heeft wat tijd nodig om op smaak te komen. Voeg de taugé en koriander echter pas op het laatste moment toe.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________