R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., Caraïben (Dominica) voor de marinade: 4 el witte wijnazijn 2 tenen knoflook 2 à 3 tl tijm 1/4 tl nootmuskaat 1 tl allspice 1/2 tl zwarte peper 3/4 tl zeezout of naar smaak optioneel: 1/8 tl chili- of cayennepeper suiker naar smaak 4 kipfilets (borst) 1 ui, fijngesneden ca 3 cm gember, julienne 2 dl rode wijn 2 dl kippenbouillon 250 g champignons, in schijfjes 100 g cashewnoten 1 el maizena 3 el (olijf)olie optioneel: guave of guavejam voor erbij: gestoomde/gekookte rijst Bereiding Meng in een flinke kom de witte wijnazijn, knoflook, tijm, allspice, nootmuskaat plus zout en zwarte peper. Maak ondiepe sneden in de filets (ruitpatroon) - door ze in te kerven kan de marinade beter intrekken - en doe ze in de kom met de marinade. Laat die geruime tijd intrekken, bij voorkeur een hele nacht. Neem de filets uit de marinade, schud ze om overtollige marinade te verwijderen en dep ze droog met keukenpapier. Verhit op middelhoge temperatuur 2 el olie in een bakpan en schroei de filets aan alle kanten dicht. Neem ze uit de pan als ze lichtbruin gekleurd zijn. Leg ze op een bord en zet dat terzijde. Verhit in een andere pan 1 el olie en bak er de ui en gember in tot ze zacht(er) zijn (4 à 6 minuten). Voeg de champignons toe, sauteer ze 3 à 4 minuten en roer er dan de cashewnoten door. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Breng de pan waarin de filets aangebakken zijn weer op temperatuur. Voeg de wijn toe, deglaceer de pan en voeg vervolgens de bouillon toe. Roer als de wijn en bouillon aan de kook zijn gebracht er de in een paar eetlepels water opgeloste maizena door. Voeg als de vloeistof wat dikker geworden is het champignonmengsel toe en eveneens de terzijde gelegde kipfilets. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel op matige temperatuur 20 minuten garen. Controleer voor de zekerheid of de filets voldoende gaar zijn. Chicken calypso is een typerend gerecht voor het Caribische eiland Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse republiek. Het kleine eiland ligt tussen Martinique en Guadaloupe. Het is vernoemd naar de dag waarop de roemruchte heer Columbus het eiland betrad. Dat deed hij op een zondag ofwel op "dominica". Calypso is een voor Dominica typerende muzieksoort of stijl die ontstaan is ten tijde van de slavernij. Aanvankelijk was het een mengsel van Afro-Caraibische en Franse creoolmuziek. In de vorige eeuw onderging calypso invloeden van de muziekcultuur van Trinidad en de reggaeklanken van Jamaica. Vandaag de dag wordt met Calypso ook de keuken van het Caraïbische eiland bedoeld. Om het tropische karakter van het gerecht te versterken zouden we guave aan calypso toe kunnen voegen, een ideale vrucht om mee te bakken in een kipgerecht als calypso. Guavejam- of gel zijn ook o.k. Helaas haal je guaves zomaar niet even in een supermarkt of bij de gemiddelde groente- en fruithandel. Weet je er wel aan te komen, sla dan je slag. Schil de vrucht en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees fijn en bak het met de kip mee. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |