R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CALYPSO CHICKEN
4 p., Caraïben (Dominica)






voor de marinade:
4 el witte wijnazijn
2 tenen knoflook
2 à 3 tl tijm
1/4 tl nootmuskaat
1 tl allspice
1/2 tl zwarte peper
3/4 tl zeezout of naar smaak

optioneel:
1/8 tl chili-  of cayennepeper
suiker naar smaak

4 kipfilets (borst)
1 ui, fijngesneden
ca 3 cm gember, julienne
2 dl rode wijn
2 dl kippenbouillon
250 g champignons, in schijfjes
100 g cashewnoten
1 el maizena
3 el (olijf)olie

optioneel:
guave of guavejam

voor erbij:
gestoomde/gekookte rijst


Bereiding


Meng in een flinke kom de witte wijnazijn, knoflook, tijm, allspice, nootmuskaat plus zout en zwarte peper. Maak ondiepe sneden in de filets (ruitpatroon) - door ze in te kerven kan de marinade beter intrekken -  en doe ze in de kom met de marinade. Laat die geruime tijd intrekken, bij voorkeur een hele nacht.

Neem de filets uit de marinade, schud ze om overtollige marinade te verwijderen en dep ze droog met keukenpapier. Verhit op middelhoge temperatuur 2 el olie in een bakpan en schroei de filets aan alle kanten dicht. Neem ze uit de pan als ze lichtbruin gekleurd zijn. Leg ze op een bord en zet dat terzijde.

Verhit in een andere pan 1 el olie en bak er de ui en gember in tot ze zacht(er) zijn (4 à 6 minuten).
Voeg de champignons toe, sauteer ze 3 à 4 minuten en roer er dan de cashewnoten door. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Breng de pan waarin de filets aangebakken zijn weer op temperatuur. Voeg de wijn toe, deglaceer de pan en voeg vervolgens de bouillon toe. Roer als de wijn en bouillon aan de kook zijn gebracht er de in een paar eetlepels water opgeloste maizena door.
Voeg als de vloeistof wat dikker geworden is het champignonmengsel toe en eveneens de terzijde gelegde kipfilets.
Plaats het deksel op de pan en laat het geheel op matige temperatuur 20 minuten garen. Controleer voor de zekerheid of de filets voldoende gaar zijn.

Info


Chicken calypso is een typerend gerecht voor het Caribische eiland Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse republiek. Het kleine eiland ligt tussen Martinique en Guadaloupe. Het is vernoemd naar de dag waarop de roemruchte heer Columbus het eiland betrad. Dat deed hij op een zondag ofwel op "dominica".

Calypso is een voor Dominica typerende muzieksoort of stijl die ontstaan is ten tijde van de slavernij. Aanvankelijk was het een mengsel van Afro-Caraibische en Franse creoolmuziek. In de vorige eeuw onderging calypso invloeden van de muziekcultuur van Trinidad en de reggaeklanken van Jamaica. Vandaag de dag wordt met Calypso ook de keuken van het Caraïbische eiland bedoeld.

Om het tropische karakter van het gerecht te versterken zouden we guave aan calypso toe kunnen voegen, een ideale vrucht om mee te bakken in een kipgerecht als calypso. Guavejam- of gel zijn ook o.k. Helaas haal je guaves zomaar niet even in een supermarkt of bij de gemiddelde groente- en fruithandel. Weet je er wel aan te komen, sla dan je slag. Schil de vrucht en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees fijn en bak het met de kip mee.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________