R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BUN CHA
gehaktballetjes met rijstnoedels en bladgroente
ontbijt/lunch/lichte hoofdmaaltijd, 4 p., Vietnam

voor het gehakt:

500 g varkensgehakt
3 el vissaus
1/2 tl versgemalen zwarte peper
1/2 tl zout
1 sjalot of 2 lente-uitjes (alleen het witte gedeelte), heel fijn gesneden
2 tl suiker

voor de saus:
2 el vissaus
2 el rijstazijn, eventueel 1 el citroensap
1 tl bruine suiker of meer naar smaak
1 à 1 1/2 kop water
2 tenen knoflook, geperst
1 rode Tai of birds eye chili, fijngesneden
2 el groene papaya of 1 wortel, met een dunschiller in fijne reepjes gesneden

 verder:
200 à 250 g (dunne) rijstnoedels
verse kruiden als koriander, (Vietnamese) munt en (Aziatische) basilicum


Bereiding


Meng in een kom alle ingrediënten voor de saus.

Meng in een andere kom het gehakt, de vissaus, sjalot of lente-ui, suiker, zout en peper.

Vorm ongeveer 20 "patties" van het gehakt: maak balletjes van het gehakt en druk ze plat tot ze een dikte van 2 cm hebben.
Breng een pan water aan de kook en kook er de rijstnoedels in volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet het kookwater af en spoel de noedels met koud water om het gaarproces te stoppen.

Grill de patties op een met houtskool gestookte grill of barbecue tot ze gaar zijn.  Grill de patties eventueel in de oven of in een grillpan.

Schep de saus in 4 kommen.
Verdeel de patties over de kommen.


Info


Bun cha kan op verschillende manieren geserveerd en gegeten worden.
1. Doe zowel de saus, de patties, de rijstnoedels als de sla en de kruiden in individuele kommen.

2. Doe alleen de saus en patties in individuele kommen. Doe de rijstnoedels, sla en kruiden in grote kommen die midden op tafel geplaatst worden. Ieder voegt tijdens het eten zelf rijstnoedels etc. toe.

3. Neem een blad sla, schep er wat kruiden en noedels op en vervolgens een pattie. Rol het slablad op en doop het geheel in de saus. Neem voor deze eetwijze stevige sla zoals iceberg en laat de bladeren zoveel mogelijk heel.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________