R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BULGUR MET NOTEN EN DADELS
6 p., Turkije





2 koppen bulgur, gespoeld en uitgelekt
2 el ghee of geklaarde boter
2 middelgrote wortels, julienne
3/4 kop amandelen, geblancheerd
2 à 3 el pijnboompitten
2 à 3 el gedopte pistachenoten
175 g gedroogde dadels, grof gehakt
zout naar smaak

optioneel:
gedroogde vijgen, pruimen, abrikozen, rozijnen, grof gehakt

voor erbij:
een handvol verse koriander of peterselie
dikke romige yoghurt
2 el gesmolten ghee of boter (optioneel)


Bereiding


Doe de bulgur in een kom en voeg zoveel kokend water toe dat de bulgur er 2 1/2 cm mee bedekt wordt. Roer even.
Bedek de kom en laat de bulgur gedurende 25 minuten water absorberen. Giet daarna eventueel overtollig water af.

Smelt de ghee of boter in een grote pan, voeg de julienne gesneden wortels toe en bak ze tot ze zacht zijn (10 minuten).
Voeg de noten toe en bak ze mee tot het aroma vrijkomt en ze kleur krijgen.

Voeg de dadels en (optioneel) andere zuidvruchten toe plus wat water als het geheel erg droog is.
Voeg even later de uitgelekte bulgur en zout naar smaak toe en meng die met de al aanwezige ingrediënten.

Stop de warmtetoevoer, bedek de pan met een theedoek en plaats er het deksel op. Laat de bulgur 5 à 10 minuten uitwasemen.

Roer voor het serveren de koriander of peterselie door de bulgur en giet er de gesmolten ghee of boter over. Laat een kom yoghurt rondgaan waarvan men zich bedienen kan.

Dit gerecht wordt vaak op zich zelf staand geserveerd maar gaat goed samen met geroosterd vlees of kip.


Info


In Bedoeïnenkampen in Oost-Turkije wordt bulgur gewoonlijk geserveerd op een ronde lage schaal met een holte in het midden van de bulgur waarin yoghurt wordt geschept. Men zit rondom de schaal waaruit gezamelijk gegeten wordt.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________