|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
6 p., Turkije 2 koppen bulgur, gespoeld en uitgelekt 2 el ghee of geklaarde boter 2 middelgrote wortels, julienne 3/4 kop amandelen, geblancheerd 2 à 3 el pijnboompitten 2 à 3 el gedopte pistachenoten 175 g gedroogde dadels, grof gehakt zout naar smaak optioneel: gedroogde vijgen, pruimen, abrikozen, rozijnen, grof gehakt voor erbij: een handvol verse koriander of peterselie dikke romige yoghurt 2 el gesmolten ghee of boter (optioneel) Bereiding Doe de bulgur in een kom en voeg zoveel kokend water toe dat de bulgur er 2 1/2 cm mee bedekt wordt. Roer even. Bedek de kom en laat de bulgur gedurende 25 minuten water absorberen. Giet daarna eventueel overtollig water af. Smelt de ghee of boter in een grote pan, voeg de julienne gesneden wortels toe en bak ze tot ze zacht zijn (10 minuten). Voeg de noten toe en bak ze mee tot het aroma vrijkomt en ze kleur krijgen. Voeg de dadels en (optioneel) andere zuidvruchten toe plus wat water als het geheel erg droog is. Voeg even later de uitgelekte bulgur en zout naar smaak toe en meng die met de al aanwezige ingrediënten. Stop de warmtetoevoer, bedek de pan met een theedoek en plaats er het deksel op. Laat de bulgur 5 à 10 minuten uitwasemen. Roer voor het serveren de koriander of peterselie door de bulgur en giet er de gesmolten ghee of boter over. Laat een kom yoghurt rondgaan waarvan men zich bedienen kan. Dit gerecht wordt vaak op zich zelf staand geserveerd maar gaat goed samen met geroosterd vlees of kip. In Bedoeïnenkampen in Oost-Turkije wordt bulgur gewoonlijk geserveerd op een ronde lage schaal met een holte in het midden van de bulgur waarin yoghurt wordt geschept. Men zit rondom de schaal waaruit gezamelijk gegeten wordt. |