R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BOLLER I KARRY
gehaktballetjes in kerriesaus, 4 à 5 p., Denemarken

2 wortels
2 preien
1 peterseliewortel
1 dikke plak knolselderij of 4 takjes bladselderij
4 1/2 dl water
4 1/2 dl kippenbouillon
zout
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen venkel
5 hele pimentbessen
1 teen knoflook, fijngesneden
een stukje gember van 3 à 4 cm
de rasp van een halve limoen
2 sjalotjes
1 dl broodkruim (wit brood)
2 à 2 1/2 dl melk
500 g kalfsgehakt
1 ei
peper
1 stengel citroengras
25 g boter
3 à 4 el bloem
1 1/2 el madrascurry
1 dl melk
1/2 à 1 dl room
een beetje limoensap
verse koriander, fijngehakt


Bereiding


Maak de wortels, preien, peterseliewortel en selderij schoon en snijd ze in eetbare stukken.
Vul een pan met 4 1/2 dl water en 4 1/2 dl kippenbouillon en breng die aan de kook.
Kook de groenten 5 à 6 minuten in de bouillon.
Schep de groenten met een schuimspaan op een bord. Terzijde zetten. Bewaar de bouillon.

Rooster in een koekenpan de koriander, komijn, het venkelzaad en de pimentbessen tot de aroma's vrijkomen.

Pel de sjalotten en de knoflook en schil de gember. Snijd ze grof en doe ze in de foodprocessor samen met de geraspte limoenschil, de geroosterde kruiden, het broodkruim en de melk.
Blend de ingrediënten tot een egale puree.

Doe het gehakt in een kom en voeg er de puree, een ei en zout en peper aan toe. Kneed het gehakt tot alles goed gemengd is.

Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een walnoot.
Breng het kookvocht of de bouillon weer aan de kook en voeg er een in stukken gesneden en gekneusde stengel citroengras aan toe.
Kook de balletjes in verschillende partijen 5 à 7 minuten in de bouillon. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Laat de bouillon inkoken tot ca 5 dl.
Zeef de bouillon.

Verhit een pan en laat er de boter in smelten.
Voeg de bloem en de curry toe en laat het geheel terwijl je roert een minuut garen.
Voeg -blijf roeren- de melk toe en laat de saus even doorkoken.
Voeg de room toe en en laat die op temperatuur komen. Laat de saus niet meer koken.

Proef of er nog zout, peper, limoensap en eventueel wat suiker toegevoegd moeten worden. Verwijder de pimentbessen.
Doe de groenten en de gehakballetjes in de saus en breng het geheel langzaam op temperatuur.
Strooi gehakte koriander over het gerecht.
Serveer er basmatirijst bij.


Info







naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________