![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
pastei, 6 à 8 p., Marokko ![]() 250 g smen of boter 1 kip van 1 1/2 k 2 rode uien, gesnipperd 3 tenen knoflook, geperst 1 kaneelstokje of 1/2 tl kaneelpoeder 1 tl gemalen gember 1 1/2 tl gemalen komijn 1/4 tl cayennepeper 1/2 tl gemalen kurkuma 5 dl kippenbouillon een plukje saffraandraadjes, geweekt in 2 el warm water 1 el citroensap 1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt 1/2 bosje koriander, fijngehakt 5 eieren, losgeklopt 100 g amandelen, geroosterd en fijngehakt 30 g poedersuiker, plus extra 1 tl gemalen kaneel, plus wat extra voor de garnering 12 vellen filodeeg, plus extra voor de garnering zout en peper Bereiding Verwarm de oven voor op 160 C. Smelt op matig vuur 150 gram boter in een braadpan en bak er de kip in aan. Haal de kip uit de pan. Fruit in dezelfde pan de uien goudbruin. Voeg de knoflook en de specerijen toe en fruit ze even mee. Giet de bouillon en het weekvocht met de saffraan bij het uienmengsel. Doe de kip terug in de pan en zet de pan met het deksel erop in de oven. Laat de kip een uur garen. Draai tijdens het garen de kip een paar keer om en voeg indien nodig extra water toe. Neem de kip uit de pan en verwijder het kaneelstokje. Haal het vlees van de botten en snijd het in stukjes. Verhoog de oventemperatuur naar 180 C. Voeg het citroensap, de bladpeterselie en de koriander aan de saus toe. Laat de saus op hoog vuur 10 minuten indikken. Draai vervolgens het vuur laag. Klop in een kom de eieren los en roer ze geleidelijk door de saus. Blijf roeren tot de eieren stollen en er een soort roerei ontstaat. Haal de pan van het vuur, voeg het vlees toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng de amandelen, het poedersuiker en de kaneel. Smelt de resterende boter en bestrijk er een ronde ovenschaal mee. Bestrijk een vel filodeeg met boter en leg het in de schaal. Leg het zo dat een deel van het vel filodeeg over de rand van de schaal hangt. Draai de schaal wat (1/6 deel) en leg er opnieuw een met boter bestreken vel filodeeg in dat voor een deel over de rand hangt. Herhaal deze gang van zaken nog 4 keer. Vul de schaal met het kipmengsel. Strijk het in een egale laag uit. Leg er een paar met boter bestreken filodeegvellen op en strooi er het amandelmengsel over. Vouw de over de rand hangende stukken filodeeg naar het midden van de schaal toe en bestrijk ze met boter. Leg nog een paar vellen filodeeg extra op het naar het midden gevouwen filodeeg. Stop eventueel overhangend deeg langs de binnenkant van de schaal in. Je kunt de bisteeya mooi decoreren door een paar vellen filodeeg met boter te bestrijken en vervolgens te verkreukelen tot "bloemen". Leg ze op de pastei. Zet de pastei in de voorverwarmde oven en stel de baktijk in op 60 minuten (zie Info). Meng wat poedersuiker met wat kaneel en bestrooi er de pastei mee. Als je de pastei bereidt met kipfilet in plaats van een hele kip is er veel tijd te winnen. Je kunt dan de eerste stappen van het recept overslaan. Bisteeya (pastilla) is een bijzonder aantrekkelijke en lekkere vleespastei, waarin zoet, zout, kruiden en specerijen harmonieus samengaan in een behuizing van knisperend deeg en krokant gekararmeliseerde amandelen. In het land van herkomst wordt voor dit gerecht warka gebruikt, het dunnere broertje van filodeeg. Oorspronkelijk werd de schotel bereid met duiven maar tegenwoordig vooral met kip en ook wel vis. Houd de pastei in de gaten als ze in de oven staat. Een uur op 180 C is behoorlijk lang. Verlaag de oventemperatuur als het filodeeg erg snel donker kleurt na een half uur naar 150 C en houd een baktijd aan van drie kwartier in plaats van een uur. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |