R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BISTEEYA
pastei, 6 à 8 p., Marokko





250 g smen of boter
1 kip van 1 1/2 k
2 rode uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
1 kaneelstokje of 1/2 tl kaneelpoeder
1 tl gemalen gember
1 1/2 tl gemalen komijn
1/4 tl cayennepeper
1/2 tl gemalen kurkuma
5 dl kippenbouillon
een plukje saffraandraadjes, geweekt in 2 el warm water
1 el citroensap
1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt
1/2 bosje koriander, fijngehakt
5 eieren, losgeklopt
100 g amandelen, geroosterd en fijngehakt
30 g poedersuiker, plus extra
1 tl gemalen kaneel, plus wat extra voor de garnering
12 vellen filodeeg, plus extra voor de garnering
zout en peper


Bereiding


Verwarm de oven voor op 160 C.

Smelt op matig vuur 150 gram boter in een braadpan en bak er de kip in aan.
Haal de kip uit de pan.

Fruit in dezelfde pan de uien goudbruin.
Voeg de knoflook en de specerijen toe en fruit ze even mee.
Giet de bouillon en het weekvocht met de saffraan bij het uienmengsel.

Doe de kip terug in de pan en zet de pan met het deksel erop in de oven. Laat de kip een uur garen. Draai tijdens het garen de kip een paar keer om en voeg indien nodig extra water toe.

Neem de kip uit de pan en verwijder het kaneelstokje.
Haal het vlees van de botten en snijd het in stukjes.

Verhoog de oventemperatuur naar 180 C.

Voeg het citroensap, de bladpeterselie en de koriander aan de saus toe.
Laat de saus op hoog vuur 10 minuten indikken.
Draai vervolgens het vuur laag.

Klop in een kom de eieren los en roer ze geleidelijk door de saus. Blijf roeren tot de eieren stollen en er een soort roerei ontstaat.
Haal de pan van het vuur, voeg het vlees toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Meng de amandelen, het poedersuiker en de kaneel.

Smelt de resterende boter en bestrijk er een ronde ovenschaal mee.
Bestrijk een vel filodeeg met boter en leg het in de schaal. Leg het zo dat een deel van het vel filodeeg over de rand van de schaal hangt.
Draai de schaal wat  (1/6 deel) en leg er opnieuw een met boter bestreken vel filodeeg in dat voor een deel over de rand hangt.
Herhaal deze gang van zaken nog 4 keer.

Vul de schaal met het kipmengsel. Strijk het in een egale laag uit.
Leg er een paar met boter bestreken filodeegvellen op en strooi er het amandelmengsel over.

Vouw de over de rand hangende stukken filodeeg naar het midden van de schaal toe en bestrijk ze met boter.
Leg nog een paar vellen filodeeg extra op het naar het midden gevouwen filodeeg. Stop eventueel overhangend deeg langs de binnenkant van de schaal in.

Je kunt de bisteeya mooi decoreren door een paar vellen filodeeg met boter te bestrijken en vervolgens te verkreukelen tot "bloemen". Leg ze op de pastei.

Zet de pastei in de voorverwarmde oven en stel de baktijk in op 60 minuten (zie Info).

Meng wat poedersuiker met wat kaneel en bestrooi er de pastei mee.


Info


Als je de pastei bereidt met kipfilet in plaats van een hele kip is er veel tijd te winnen. Je kunt dan de eerste stappen van het recept overslaan.

Bisteeya (pastilla) is een bijzonder aantrekkelijke en lekkere vleespastei, waarin zoet, zout, kruiden en specerijen harmonieus samengaan in een behuizing van knisperend deeg en krokant gekararmeliseerde amandelen.

In het land van herkomst wordt voor dit gerecht warka gebruikt, het dunnere broertje van filodeeg.
Oorspronkelijk werd de schotel bereid met duiven maar tegenwoordig vooral met kip en ook wel vis.

Houd de pastei in de gaten als ze in de oven staat. Een uur op 180 C is behoorlijk lang. Verlaag de oventemperatuur als het filodeeg erg snel donker kleurt na een half uur naar 150 C en houd een baktijd aan van drie kwartier in plaats van een uur.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________