|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., India 5 el mosterdolie of plantaardige olie 4 groene kardamomzaden, geplet 4 kruidnagels 3 kleine laurierblaadjes 1 tl "panch phoran" (zie Info) 1 kleine ui, fijngesneden 2 à 3 groene chili's, ingeprikt met een vork een stuk verse gember (5 cm), geraspt 2 flinke tenen knoflook, geperst 1 el gemalen koriander 2 tl gemalen komijn 1/2 tl gemalen kurkuma 1/4 tl chilipoeder zout naar smaak 400 ml water 600 g dorade, in stukjes van 2 1/2 cm 300 g basmatirijst optioneel: een mespunt paprikapoeder Bereiding Verhit op middelhoge temperatuur 3 1/2 eetlepel (mosterd)olie in een kleine pan met antikleefbodem, tot de olie gaat roken. Neem de pan van het vuur, wacht een halve minuut en voeg dan de kardamomzaden, kruidnagels, laurierblaadjes en panch phoran toe. Roerbak ze op laag vuur tot de geuren vrijkomen. Voeg de uisnippers toe en bak ze tot ze wat zachter zijn (2 à 3 minuten). Voeg de groene chilies, de gember en de knoflook toe en ga door met roerbakken. Voeg na 1 minuut koriander, komijn, kurkuma, chilipoeder en zout toe en meng ze met de andere ingrediënten. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen tot de vloeistof wat gereduceerd is (12 à 15 minuten). Terzijde zetten. Verhit in een andere pan op hoog vuur de rest van de olie. Bak er de stukjes dorade in aan (4 à 5 minuten). Voeg de vis aan het kruidenmengsel in de andere pan toe en voeg wat water toe om de saus te verdunnen. Breng het geheel aan de kook en laat de vis op lage temperatuur nog 3 à 4 minuten garen. Serveren met basmatirijst. Panch phoran ook wel "Bengali five spice" genoemd, is te koop in Aziatische supermarkten. Je kunt het mengsel ook zelf samenstellen door gelijke delen fenegriek, nigella, venkelzaad, komijn en mosterdzaad te mengen en te vijzelen. Het oorspronkelijke recept vraagt om gemberpasta en knoflookpasta. Die zijn eveneens te koop in Aziatische supermarkten maar je bent even goed uit met geraspte verse gember en een paar teentjes geperste verse knoflook.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|