![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| hoofdgerecht, 4 p., India ![]() 4 eieren 1 aardappel voor de marinade: 1 tl gemalen kurkuma 2 tl chilipoeder 1/4 tl zout voor de curry: 2 uien, gehakt 1 tl gember-knoflookpasta 1/2 tl komijnzaad 5 hele peperbolletjes 1 tomaat, gehakt 1 laurierblad 2 kardamom peulen/zaden, geplet 1/2 ui, in stukjes gesneden 2 groene chili's, open gesneden, zaad al dan niet verwijderd 1 tl gemalen komijn 1 tl gemalen koriander 2 tl panch phoran masala (Bengaals specerijenmengsel, zie info) 1 tl chilipoeder 1 kop water 4 el olie zout naar smaak voor de garnering; 3 takjes koriander, fijngehakt Bereiding Kook de eieren en kook de aardappel. Pel de afgekoelde eieren en snijd ze op een paar plaatsen in. Bestrooi ze met 1/2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en zout en wrijf ze er rondom mee in.. Terzijde zetten. Schil de gekookte en afgekoelde aardappel, snijd die in blokjes en bestrooi ze met 1/2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en zout. Terzijde zetten. Maal de gesneden ui, het komijnzaad, de zwarte peperbolletjes en de gember-knoflookpasta onder toevoeging van 1/4 kop water tot een puree. Terzijde zetten. Pureer de gehakte tomaat. Terzijde zetten (Het wordt aardig druk terzijde. lol) Verhit 4 el olie in een braadpan. Bak er de eieren in tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de pan en zet ze terzijde, Bak de blokjes aardappel enige tijd in de zelfde pan. Terzijde zetten. Giet wat meer olie in de pan als dat nodig is. Doe het laurierblad en de gekneusde kardamompeulen in de pan. Voeg het gepureerde uimengsel toe en bak het met het laurierblad en peulen kardamom 5 minuten. Roer af en toe. Voeg de tomatenpuree toe, meng die met de andere, eerder toegevoegde ingrediënten en voeg de opengesneden groene chilipepers roe. Roer weer. Voeg de gemalen specerijen -komijn, koriander, chilipoeder en panch phoran- toe, meng weer en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg 1/4 kop water per keer toe en laat de saus nog minstens 10 minuten langer pruttelen. Voeg de blokjes aardappel en zout naar smaak toe, meng weer en voeg tenslotte de eieren toe. Laat het geheel nog 8 minuten staan. Garneer de Bengaalse eiercurry met gehakt korianderblad. Serveer et "jeera rijst" en "kachumber salade" bij. Panch phoran is een Bengaals specerijenmengsel van 1 deel fenegriekzaad, 1 deel nigellazaad, 1 deel komijnzaad, 1 deel zwart of bruin mosterdzaad en 1 deel venkelzaad. Het mengsel zelf samenstellen is niet moeilijk. Wat wel lastig kan zijn is het bemachtigen van de voor panch phoran nodigde specerijen, met name fenegriek en nigella zijn niet overal gemakkelijk verkrijgbaar. Eigenlijk geldt dat ook voor de kant en klare mix zelf. Rest je altijd nog het web om de specerijen bij elkaar te sprokkelen want Panch phoran is eigenlijk niet vervangbaar, alleen al vanwege de fenegriek die zo'n eigen smaak heeft dat er geen substituut voor is maar vooruit...... als het een "noodgeval" betreft en er snel een oplossing gevonden moet worden, vervang panch phoran dan door currypoeder dat ondanks de bezwaren het meest in aanmerking komt voor het predikaat "second best". Panch phoran wordt gewoonlijk niet fijngemalen. De zaadjes worden in hun geheel in hete olie, boter of ghee gebakken tot ze gaan knetteren. Je kunt de zaadjes ook eerst roosteren, overgieten met olie en 10 minuten op lage temperatuur warm houden, ze daarna verwijderen en de olie gebruiken om er gerechten mee op smaak te brengen.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|