R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  


kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 BAMI GORENG DJAWA
bami met kip, garnalen en groenten, 4 p., China-Indonesië

reeks 515 (141K)

(zonder mie)


250 g mie
zonnebloemolie
4 sjalotjes of 3 uien, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
1 el geraspte of fijngesneden gemberwortel
300 g kipfilet, in reepjes
1/4 witte kool, in reepjes
350 g prei, in smalle ringen
50 g bladselderij, fijngesneden
2 tl ketoembar
1 tl djinten
1 tl sereh
1 tl trassie
1 rode chilipeper (in reepjes gesneden) of 1 à 2 tl sambal
3 el ketjap manis of meer naar smaak
100 g gepelde en gekookte Noorse garnalen

optioneel
100 g hamblokjes


Bereiding


Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet het kookwater af en spoel de gare mie met koud water. Laat de mie tot nader gebruik in ruim koud water staan.

Verhit wat olie in een wok en bak er de kipreepjes lichtbruin in.
Voeg de sjalotjes of uien, de knoflook, ketoembar, djinten, sereh, trassie, gember, chilipeper of sambal toe en bak ze een paar minuten mee.

Doe er de prei en de kool bij en laat het geheel 10 minuten op laag vuur garen.

Laat de mie uitlekken en roer er de ketjap door.
Schep de mie door het kip-groentenmengsel en roerbak tot de mie goed doorgewarmd is.
Voeg de garnalen en (eventueel) de hamblokjes toe en en roebak ze even mee.

Proef of er nog sambal, ketjap of zout toegevoegd moeten worden.
Voeg vlak voor het opdienen de bladselderij toe.

Garneer de bami naar wens met reepjes omelet, augurk, kroepoek, gefruite uitjes enzovoorts.


Info


Bami is oorspronkelijk een Chinees gerecht. "Ba(k)" betekent "vlees" en "mie" is Oud-Chinees voor "noedels". "Goreng" betekent "gebakken" en is afkomstig uit het Maleisisch-Indonesisch taalgebied. "Djawa" is een ander woord voor "Java" (een deel van Indonesië).

Bami wordt dus met recht een Chinees-Indisch gerecht genoemd.
Bami is een bijzonder smaakvol gerecht als het met de goede ingrediënten goed wordt bereid, veel smaakvoller dan menig Chinees-Indisch restaurant doet vermoeden.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________