|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| bami met kip, garnalen en groenten, 4 p., China-Indonesië (zonder mie) 250 g mie zonnebloemolie 4 sjalotjes of 3 uien, gesnipperd 2 à 3 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt 1 el geraspte of fijngesneden gemberwortel 300 g kipfilet, in reepjes 1/4 witte kool, in reepjes 350 g prei, in smalle ringen 50 g bladselderij, fijngesneden 2 tl ketoembar 1 tl djinten 1 tl sereh 1 tl trassie 1 rode chilipeper (in reepjes gesneden) of 1 à 2 tl sambal 3 el ketjap manis of meer naar smaak 100 g gepelde en gekookte Noorse garnalen optioneel 100 g hamblokjes Bereiding Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het kookwater af en spoel de gare mie met koud water. Laat de mie tot nader gebruik in ruim koud water staan. Verhit wat olie in een wok en bak er de kipreepjes lichtbruin in. Voeg de sjalotjes of uien, de knoflook, ketoembar, djinten, sereh, trassie, gember, chilipeper of sambal toe en bak ze een paar minuten mee. Doe er de prei en de kool bij en laat het geheel 10 minuten op laag vuur garen. Laat de mie uitlekken en roer er de ketjap door. Schep de mie door het kip-groentenmengsel en roerbak tot de mie goed doorgewarmd is. Voeg de garnalen en (eventueel) de hamblokjes toe en en roebak ze even mee. Proef of er nog sambal, ketjap of zout toegevoegd moeten worden. Voeg vlak voor het opdienen de bladselderij toe. Garneer de bami naar wens met reepjes omelet, augurk, kroepoek, gefruite uitjes enzovoorts. Bami is oorspronkelijk een Chinees gerecht. "Ba(k)" betekent "vlees" en "mie" is Oud-Chinees voor "noedels". "Goreng" betekent "gebakken" en is afkomstig uit het Maleisisch-Indonesisch taalgebied. "Djawa" is een ander woord voor "Java" (een deel van Indonesië). Bami wordt dus met recht een Chinees-Indisch gerecht genoemd. Bami is een bijzonder smaakvol gerecht als het met de goede ingrediënten goed wordt bereid, veel smaakvoller dan menig Chinees-Indisch restaurant doet vermoeden.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|