R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ARROZ CON POLLO
kip met (gele) rijst, 4 à 6 p., Cuba





1 k kipdelen of kipfilet
het sap van 1 limoen of citroen
3 à 5 teentjes knoflook
3 el olijfolie
1 à 2 uien, fijngesneden
1 groene paprika, fijngesneden
3 koppen arborio-rijst
1 kop tomaat, zaad verwijderd, in kleine stukjes gesneden
3 1/2 kop kippenbouillon of water
10 à 15 groene olijven
1 kop erwten
2 tl oregano
5 draadjes saffraan
zout en peper

optioneel:
1 kop ham, in stukjes gesneden
2 laurierblaadjes
1/2 bosje verse koriander, fijngehakt


Bereiding


Doe de kipdelen of in tamelijk grote stukken gesneden kipfilets in een kom en overgiet het vlees met het limoen- of citroensap.
Pers er de knoflook boven uit en strooi er zout en peper over.
Schep het vlees om en laat de marinade minstens een uur intrekken.

Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Sauteer er de stukken kip in ze tot ze aan alle kanten gebruind zijn.
Neem het vlees uit de pan op leg het op een bord.

Doe nog wat olie in de pan indien nodig en sauteer er de ui, paprika, knoflook en (eventueel) de stukjes ham in tot de ui doorschijnend is maar niet bruin.
Voeg de rijst en de stukjes tomaat toe en bak die een paar minuten mee.
Voeg de bouillon toe, vervolgens de olijven, erwten, oregano, zout en peper. Leg er het aangebakken kippenvlees bovenop.
Breng het geheel aan de kook en zet dan de warmtebron op de laagste stand. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen.

Neem de pan van het vuur en laat het gerecht 10 minuten met het deksel op de pan rusten.
Maak de rijst los met een vork en schep het geheel voorzichtig om.

Garneer arroz con pollo met fijngehakte, verse koriander.


Info


Spaanse kolonisten introduceerden in Latijns-Amerika "arroz con pollo" een Andalusisch kipgerecht. Het werd zeer populair in Cuba and Puerto Rico. Vanzelfsprekend ontstonden er diverse varianten.
Zo worden er bij het sauteren van de kip wel 1 à 2 eetlepels paprikapoeder toegevoegd en de bouillon of water wordt ook wel gedeeltelijk vervangen door bier of wijn. In plaats van olijfolie wordt ook wel achiote-olie gebruikt (olie verkregen uit annatto zaden) die de rijst geel kleuren. De paprika kan vervangen worden door zoetere en meer aromatische pimento. Er wordt ook wel een eetlepel kappertjes toegevoegd.

Voor de gele kleur van de rijst heb je niet persé saffraan of een bijzondere soort olie nodig. Met wat kurkuma/koenjit kleurt de rijst net zo mooi.
Als je ham toevoegt, neem dan geen gekookte ham want die delft wat smaak betreft het onderspit. Neem liever een gerookte soort of in stukjes gesneden chorizo.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________