![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
kip met (gele) rijst, 4 à 6 p., Cuba ![]() 1 k kipdelen of kipfilet het sap van 1 limoen of citroen 3 à 5 teentjes knoflook 3 el olijfolie 1 à 2 uien, fijngesneden 1 groene paprika, fijngesneden 3 koppen arborio-rijst 1 kop tomaat, zaad verwijderd, in kleine stukjes gesneden 3 1/2 kop kippenbouillon of water 10 à 15 groene olijven 1 kop erwten 2 tl oregano 5 draadjes saffraan zout en peper optioneel: 1 kop ham, in stukjes gesneden 2 laurierblaadjes 1/2 bosje verse koriander, fijngehakt Bereiding Doe de kipdelen of in tamelijk grote stukken gesneden kipfilets in een kom en overgiet het vlees met het limoen- of citroensap. Pers er de knoflook boven uit en strooi er zout en peper over. Schep het vlees om en laat de marinade minstens een uur intrekken. Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Sauteer er de stukken kip in ze tot ze aan alle kanten gebruind zijn. Neem het vlees uit de pan op leg het op een bord. Doe nog wat olie in de pan indien nodig en sauteer er de ui, paprika, knoflook en (eventueel) de stukjes ham in tot de ui doorschijnend is maar niet bruin. Voeg de rijst en de stukjes tomaat toe en bak die een paar minuten mee. Voeg de bouillon toe, vervolgens de olijven, erwten, oregano, zout en peper. Leg er het aangebakken kippenvlees bovenop. Breng het geheel aan de kook en zet dan de warmtebron op de laagste stand. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat het gerecht 10 minuten met het deksel op de pan rusten. Maak de rijst los met een vork en schep het geheel voorzichtig om. Garneer arroz con pollo met fijngehakte, verse koriander. Spaanse kolonisten introduceerden in Latijns-Amerika "arroz con pollo" een Andalusisch kipgerecht. Het werd zeer populair in Cuba and Puerto Rico. Vanzelfsprekend ontstonden er diverse varianten. Zo worden er bij het sauteren van de kip wel 1 à 2 eetlepels paprikapoeder toegevoegd en de bouillon of water wordt ook wel gedeeltelijk vervangen door bier of wijn. In plaats van olijfolie wordt ook wel achiote-olie gebruikt (olie verkregen uit annatto zaden) die de rijst geel kleuren. De paprika kan vervangen worden door zoetere en meer aromatische pimento. Er wordt ook wel een eetlepel kappertjes toegevoegd. Voor de gele kleur van de rijst heb je niet persé saffraan of een bijzondere soort olie nodig. Met wat kurkuma/koenjit kleurt de rijst net zo mooi. Als je ham toevoegt, neem dan geen gekookte ham want die delft wat smaak betreft het onderspit. Neem liever een gerookte soort of in stukjes gesneden chorizo. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |