R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
AJI DE GALLINA
chili-kip, 4 à 5 p., Peru

600 g kipfilet
3 koppen water of kippenbouillon (blokje)
3 el olie
1 ui, fijngehakt
2 à 3 ají amarillo-pepers, fijngehakt
2 teentjes knoflook
1 kop vers broodkruim
1 kop ingedikte melk (gecondenseerde melk zonder toevoeging van suiker) of room
1/2 kop walnoten, gemalen
1/2 kop parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper, naar smaak

verder:
 2 eieren, hardgekookt
zwarte olijven, ontpit


Bereiding


Doe de kipfilets, het water of de bouillon en zout en peper in een pan en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de kip ca 30 minuten garen.

Verwijder de korstjes van 4 of 5 sneetjes witbrood en snijd het brood in kleine stukjes. Doe ze in een kom.
Giet de gecondenseerde melk of room over het brood en laat het weken.

Neem de gegaarde kip uit de pan. Bewaar de bouillon.
Trek het kippenvlees als het wat is afgekoeld met je vingers of met een mes en een vork of met twee vorken uit elkaar. Terzijde zetten.

Verhit op matig vuur de olie in een ruime koekenpan. Voeg de fijngehakte ui en peper(s) toe en fruit die 3 à 4 minuten. Voeg in de laatste minuut de geperste knoflook toe.
Voeg de kip, het geweekte brood en de gecondenseerde melk of room toe plus zoveel van de bewaarde bouillon als nodig is voor het verkrijgen van een sausachtige consistentie.
Laat het geheel op temperatuur komen en vervolgens 15 à 20 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.
Voeg de gemalen walnoten en de parmezaanse kaas toe en roer ze door de saus. Voeg zonodig nog wat bouillon of kookwater toe en proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden.

Serveer aji de gallina op een bedje van rijst of gekookte aardappels of allebei. Garneer het gerecht traditioneel met schijfjes hardgekookte ei en ontpitte zwarte olijven.
Geef er een (groene) salade bij.


Info


Het kan lastig zijn om hier aan verse aji amarillo-pepers te komen. Jalapeñopepers zijn het beste alternatief maar ook die zijn vers slechts beperkt verkrijgbaar. Voeg als je aangewezen bent op jalapeñopepers of de alom verkrijgbare rode of groene chilipepers 2 theelepels kurkuma toe. Dit om de kleur na te bootsen die de aji amarillo- peper anders aan het gerecht zou verlenen.
In verschillende Amerikaanse aji de galina-recepten wordt een flinke dot roomkaas aan het geheel toegevoegd om het extra "yummie" te maken. Ik vind het zonder die calorierijke toevoeging "yummie" genoeg.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________