![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| chili-kip, 4 à 5 p., Peru 600 g kipfilet 3 koppen water of kippenbouillon (blokje) 3 el olie 1 ui, fijngehakt 2 à 3 ají amarillo-pepers, fijngehakt 2 teentjes knoflook 1 kop vers broodkruim 1 kop ingedikte melk (gecondenseerde melk zonder toevoeging van suiker) of room 1/2 kop walnoten, gemalen 1/2 kop parmezaanse kaas, geraspt zout en peper, naar smaak verder: 2 eieren, hardgekookt zwarte olijven, ontpit Bereiding Doe de kipfilets, het water of de bouillon en zout en peper in een pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kip ca 30 minuten garen. Verwijder de korstjes van 4 of 5 sneetjes witbrood en snijd het brood in kleine stukjes. Doe ze in een kom. Giet de gecondenseerde melk of room over het brood en laat het weken. Neem de gegaarde kip uit de pan. Bewaar de bouillon. Trek het kippenvlees als het wat is afgekoeld met je vingers of met een mes en een vork of met twee vorken uit elkaar. Terzijde zetten. Verhit op matig vuur de olie in een ruime koekenpan. Voeg de fijngehakte ui en peper(s) toe en fruit die 3 à 4 minuten. Voeg in de laatste minuut de geperste knoflook toe. Voeg de kip, het geweekte brood en de gecondenseerde melk of room toe plus zoveel van de bewaarde bouillon als nodig is voor het verkrijgen van een sausachtige consistentie. Laat het geheel op temperatuur komen en vervolgens 15 à 20 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg de gemalen walnoten en de parmezaanse kaas toe en roer ze door de saus. Voeg zonodig nog wat bouillon of kookwater toe en proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden. Serveer aji de gallina op een bedje van rijst of gekookte aardappels of allebei. Garneer het gerecht traditioneel met schijfjes hardgekookte ei en ontpitte zwarte olijven. Geef er een (groene) salade bij. Het kan lastig zijn om hier aan verse aji amarillo-pepers te komen. Jalapeñopepers zijn het beste alternatief maar ook die zijn vers slechts beperkt verkrijgbaar. Voeg als je aangewezen bent op jalapeñopepers of de alom verkrijgbare rode of groene chilipepers 2 theelepels kurkuma toe. Dit om de kleur na te bootsen die de aji amarillo- peper anders aan het gerecht zou verlenen. In verschillende Amerikaanse aji de galina-recepten wordt een flinke dot roomkaas aan het geheel toegevoegd om het extra "yummie" te maken. Ik vind het zonder die calorierijke toevoeging "yummie" genoeg.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|