R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
AARDAPPELGRATIN MET PADDENSTOELEN
4 à 6 p.,
Polen
1 kop gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) 1 l kokend water 4 flinke tenen knoflook, geperst 1 teen knoflook, doormidden gesneden 500 g cantharellen zout naar smaak 5 tl olijfolie 2 tl verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm 2 el droge, rode wijn versgemalen zwarte peper, naar smaak 1 1/2 k aardappels, in schijfjes van ruim 1 cm dik 60 g cheddar, geraspt
Bereiding
Doe de porcini in een kom en giet er zoveel kokend water bij dat ze onder staan. Laat de paddenstoelen een half uur wellen. Zeef de paddenstoelen en vang het weekwater op. Knijp het vocht uit de paddenstoelen. Spoel de paddenstoelen af, knijp ze weer droog en hak ze grof. Terzijde zetten. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf er de binnenkant van een gratinschaal mee in. Hak de cantharellen grof. Doe ze met wat zout in een koekenpan met zware bodem. Bak de cantharellen op middelhoog vuur tot ze vocht gaan verliezen. Draai het vuur laag en laat de paddenstoelen nog 5 minuten uitwasemen. Voeg 3 theelepels olijfolie toe, de gehakte porcini, de geperste knoflook en de tijm. Voeg, als de knoflook gaat geuren, de rode wijn toe. Roer tot de wijn geabsorbeerd is. Breng het paddenstoelenmengsel op smaak met peper en proef of er nog zout moet worden toegevoegd. Meng de paddenstoelen met de aardappelschijfjes en schep het mengsel in de gratinschaal. Giet drie koppen weekwater van de porcini over het aardappel-paddenstoelmengsel. Vul het weekwater indien nodig aan met water. Zet de schaal in de oven. Bak het gerecht 1 1/2 uur of tot de aardappels gaar zijn en de bovenste laag een mooi korstje heeft. Schep voor een gelijkmatige garing van de aardappels het gerecht tijdens het bakken verschillende keren om. Strooi, als de bovenlaag kleur krijgt de geraspte cheddar en de rest van de olijfolie over de schotel. Haal het gerecht uit de oven als de kaas is gaan bubbelen en de bovenlaag rijk-goudbruin gekleurd is.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |