R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
AARDAPPELGRATIN MET PADDENSTOELEN

4 à 6 p., Polen






1 kop gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
1 l kokend water
4 flinke tenen knoflook, geperst
1 teen knoflook, doormidden gesneden
500 g cantharellen
zout naar smaak
5 tl olijfolie
2 tl verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm
2 el droge, rode wijn
versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 1/2 k aardappels, in schijfjes van ruim 1 cm dik
60 g cheddar, geraspt


Bereiding


Doe de porcini in een kom en giet er zoveel kokend water bij dat ze onder staan. Laat de paddenstoelen een half uur wellen.

Zeef de paddenstoelen en vang het weekwater op. Knijp het vocht uit de paddenstoelen.
Spoel de paddenstoelen af, knijp ze weer droog en hak ze grof. Terzijde zetten.

Verwarm de oven voor op 200 C.
Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf er de binnenkant van een gratinschaal mee in.

Hak de cantharellen grof. Doe ze met wat zout in een koekenpan met zware bodem.
Bak de cantharellen op middelhoog vuur tot ze vocht gaan verliezen.
Draai het vuur laag en laat de paddenstoelen nog 5 minuten uitwasemen.
Voeg 3 theelepels olijfolie toe, de gehakte porcini, de geperste knoflook en de tijm.
Voeg, als de knoflook gaat geuren, de rode wijn toe. Roer tot de wijn geabsorbeerd is.
Breng het paddenstoelenmengsel op smaak met peper en proef of er nog zout moet worden toegevoegd.

Meng de paddenstoelen met de aardappelschijfjes en schep het mengsel  in de gratinschaal.
Giet drie koppen weekwater van de porcini over het aardappel-paddenstoelmengsel. Vul het weekwater indien nodig aan met water.
Zet de schaal in de oven. Bak het gerecht 1 1/2 uur of tot de aardappels gaar zijn en de bovenste laag een mooi korstje heeft.
Schep voor een gelijkmatige garing van de aardappels het gerecht tijdens het bakken verschillende keren om.
Strooi, als de bovenlaag kleur krijgt de geraspte cheddar en de rest van de olijfolie over de schotel.
Haal het gerecht uit de oven als de kaas is gaan bubbelen en de bovenlaag rijk-goudbruin gekleurd is.


Info















Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________