R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E
kleurrijke wereldgerechten











































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
- ZWITSERSE KIP MET CHAMPIGNONS -
römertopf-kipgerecht, 4 p., Zwitserland

1/4 kop tarwebloem
1 tl zoete Hongaarse paprika
1/2 tl gedroogde oregano
1/2 tl gedroogde basilicum
1/2 tl knoflookpoeder
1/4 tl uienpoeder
1 stoof/bakkip in stukken
2 el olijfolie
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak
4 lente-uitjes (ook het groen), in ringetjes
250 g champignons in schijfjes of kwarten
1/4 kop witte wijn
2 koppen zure room
1 1/2 kop geraspte Zwitserse kaas (gruyère, emmenthal)


Bereiding


Laat de römertopf (schaal en deksel) een kwartier lang koud water opzuigen.

Doe de bloem, paprika, oregano, basilicum, knoflook- en uienpoeder in een grote stevige plastic zak en schud die zodat de ingrediënten zich mengen.
Doe er de stukken kip bij en schud totdat ze helemaal met het bloem-kruidenmengsel bedekt zijn.
Neem de stukken kip uit de zak, schud overtollige bloem af (opvangen en bewaren) en leg ze op een bord.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bruin er op hoge temperatuur de stukken kip in. Draai ze een keer om.
Doe de stukken kip in de römertopf, het meer donkere vlees onder in, het meer lichte vlees (borststuk) meer boven.
Kruid het vlees met peper en zout en strooi er de ringetjes lente-ui en de champignons over.
Giet de wijn in de pan waarin je de kip gebruind hebt en laat die een minuut zachtjes koken.
Klop 1 eetlepel van het bewaarde bloemmengsel door de helft van de zure room en voeg die toe aan de pan.
Laat het mengsel terwijl je roert dikker worden.
Giet de saus vervolgens gelijkmatig over de stukken kip in de römertopf.
Strooi er de kaas over en doe het deksel op de schaal.
Zet de römertopf in de oven. Stel de temperatuur in op 235 C.
Laat de kip afhankelijk van de dikte en de grootte, 30 à 45 minuten garen. Controleer de gaarheid na 30 minuten.

Schep de kip en de groenten op een serveerschaal en bedek die met aluminiumfolie.
Giet de sappen uit de romertopf in een op middelhoog vuur verhit steelpannetje.
Klop een eetlepel van het bewaarde bloemmengsel door de rest van de zure room en doe dat ook in de pan.
Laat het mengsel terwijl je roert dikker worden.

Doe de extra saus in een juskom.
De kip kan geserveerd worden.


Info


Verwarm de oven niet voor. De römertopf moet geleidelijk aan op temperatuur komen.
Koken in een römertopf heeft diverse voordelen. Het is een soort oven in een oven. Gedurende het bakken verdampt het water, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Er gaan geen vitaminen en voedingsstoffen verloren en aanbakken is onmogelijk.
Je kunt er verder zeer vetarme maaltijden in bereiden.
Het meest bijzondere is toch wel het mooi samengaan van smaken in een römertopf.
Als de römertopf eenmaal in de oven staat, heb je er geen omkijken meer naar.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________