|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
|
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
römertopf-kipgerecht, 4 p., Zwitserland 1/4 kop tarwebloem 1 tl zoete Hongaarse paprika 1/2 tl gedroogde oregano 1/2 tl gedroogde basilicum 1/2 tl knoflookpoeder 1/4 tl uienpoeder 1 stoof/bakkip in stukken 2 el olijfolie zout naar smaak versgemalen zwarte peper naar smaak 4 lente-uitjes (ook het groen), in ringetjes 250 g champignons in schijfjes of kwarten 1/4 kop witte wijn 2 koppen zure room 1 1/2 kop geraspte Zwitserse kaas (gruyère, emmenthal) Bereiding Laat de römertopf (schaal en deksel) een kwartier lang koud water opzuigen. Doe de bloem, paprika, oregano, basilicum, knoflook- en uienpoeder in een grote stevige plastic zak en schud die zodat de ingrediënten zich mengen. Doe er de stukken kip bij en schud totdat ze helemaal met het bloem-kruidenmengsel bedekt zijn. Neem de stukken kip uit de zak, schud overtollige bloem af (opvangen en bewaren) en leg ze op een bord. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bruin er op hoge temperatuur de stukken kip in. Draai ze een keer om. Doe de stukken kip in de römertopf, het meer donkere vlees onder in, het meer lichte vlees (borststuk) meer boven. Kruid het vlees met peper en zout en strooi er de ringetjes lente-ui en de champignons over. Giet de wijn in de pan waarin je de kip gebruind hebt en laat die een minuut zachtjes koken. Klop 1 eetlepel van het bewaarde bloemmengsel door de helft van de zure room en voeg die toe aan de pan. Laat het mengsel terwijl je roert dikker worden. Giet de saus vervolgens gelijkmatig over de stukken kip in de römertopf. Strooi er de kaas over en doe het deksel op de schaal. Zet de römertopf in de oven. Stel de temperatuur in op 235 C. Laat de kip afhankelijk van de dikte en de grootte, 30 à 45 minuten garen. Controleer de gaarheid na 30 minuten. Schep de kip en de groenten op een serveerschaal en bedek die met aluminiumfolie. Giet de sappen uit de romertopf in een op middelhoog vuur verhit steelpannetje. Klop een eetlepel van het bewaarde bloemmengsel door de rest van de zure room en doe dat ook in de pan. Laat het mengsel terwijl je roert dikker worden. Doe de extra saus in een juskom. De kip kan geserveerd worden. Verwarm de oven niet voor. De römertopf moet geleidelijk aan op temperatuur komen. Koken in een römertopf heeft diverse voordelen. Het is een soort oven in een oven. Gedurende het bakken verdampt het water, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Er gaan geen vitaminen en voedingsstoffen verloren en aanbakken is onmogelijk. Je kunt er verder zeer vetarme maaltijden in bereiden. Het meest bijzondere is toch wel het mooi samengaan van smaken in een römertopf. Als de römertopf eenmaal in de oven staat, heb je er geen omkijken meer naar. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |