R  E  C  E  P  T  E  N  G   A   L   E   R   I   E
kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
- ZOPF -
Zwitserland, vlechtbrood





500 g tarwebloem
10 g zout
1 tl  of meer (2 el) suiker
20 g verse gist of 10 g gedroogde gist
3 dl melk
60 g boter
1 ei
2 tl melk


Bereiding


Meng in een kom het zout met de bloem. Terzijde zetten.

Verwarm de melk tot lauwwarm.
Smelt de boter op laag vuur en voeg die aan de melk toe.
Voeg vervolgens de suiker en de gist toe en meng ze met het melk-boter mengsel.

Giet het melkmengsel bij de bloem en roer de ingrediënten met een houten lepel zoveel mogelijk tot een geheel.

Bestrooi je werkblad met bloem en stort daar het "deeg" op.
Kneed het deeg een minuut of 10 of tot het een zacht en elastisch geheel is dat niet meer plakt. Voeg zonodig wat extra bloem toe.

Maak een bal van het deeg. Leg de bal deeg in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het vulume flink is toegenomen (1 à 1 1/2 uur). 
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en rol die uit tot een lengte van ca 50 centimeter. Vlecht de 3 "draden" als een haarvlecht. Druk de uiteinden van de vlecht samen en duw ze aan de onderkant  wat naar binnen. 

Leg de de Zopf op een met bakpapier bekleede bakplaat en laat het deeg 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor (180 C).

Meng in en kommetje het eigeel met 2 tl melk en bestrijk er de bovenkant en de zijkanten van het brood mee.

Bak het brood 30 à 35 minuten.


Info


Zopf is een Zwitsers brood dat traditioneel op zondag gegeten wordt. Het wordt als sinds het midden van de 15e eeuw gebakken.
De oorsprong van dit brood wordt wel in verband gebracht met een begrafenisritueel. Blijkbaar bestond in Zwitserland de gewoonte dat een weduwe bij het overlijden van haar echtgenoot haar haar afknipte en dat samen met haar echtgenoot begroef. In later tijden zou dat haar vervangen zijn door een gevlochten brood.
Zopf lijkt veel op het Joodse challah--brood maar er is wel degelijk een verschil. Challabh is "kosher", Zopf daarentegen niet. 

De theelepel suiker dient om het gistproces beter op gang te brengen. Als je van zoet brood houdt, kun je meer - tot 2 el suiker - toevoegen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________