![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Zwitserland, vlechtbrood ![]() 500 g tarwebloem 10 g zout 1 tl of meer (2 el) suiker 20 g verse gist of 10 g gedroogde gist 3 dl melk 60 g boter 1 ei 2 tl melk Bereiding Meng in een kom het zout met de bloem. Terzijde zetten. Verwarm de melk tot lauwwarm. Smelt de boter op laag vuur en voeg die aan de melk toe. Voeg vervolgens de suiker en de gist toe en meng ze met het melk-boter mengsel. Giet het melkmengsel bij de bloem en roer de ingrediënten met een houten lepel zoveel mogelijk tot een geheel. Bestrooi je werkblad met bloem en stort daar het "deeg" op. Kneed het deeg een minuut of 10 of tot het een zacht en elastisch geheel is dat niet meer plakt. Voeg zonodig wat extra bloem toe. Maak een bal van het deeg. Leg de bal deeg in een kom en dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het vulume flink is toegenomen (1 à 1 1/2 uur). Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en rol die uit tot een lengte van ca 50 centimeter. Vlecht de 3 "draden" als een haarvlecht. Druk de uiteinden van de vlecht samen en duw ze aan de onderkant wat naar binnen. Leg de de Zopf op een met bakpapier bekleede bakplaat en laat het deeg 30 minuten narijzen. Verwarm de oven voor (180 C). Meng in en kommetje het eigeel met 2 tl melk en bestrijk er de bovenkant en de zijkanten van het brood mee. Bak het brood 30 à 35 minuten. Zopf is een Zwitsers brood dat traditioneel op zondag gegeten wordt. Het wordt als sinds het midden van de 15e eeuw gebakken. De oorsprong van dit brood wordt wel in verband gebracht met een begrafenisritueel. Blijkbaar bestond in Zwitserland de gewoonte dat een weduwe bij het overlijden van haar echtgenoot haar haar afknipte en dat samen met haar echtgenoot begroef. In later tijden zou dat haar vervangen zijn door een gevlochten brood. Zopf lijkt veel op het Joodse challah--brood maar er is wel degelijk een verschil. Challabh is "kosher", Zopf daarentegen niet. De theelepel suiker dient om het gistproces beter op gang te brengen. Als je van zoet brood houdt, kun je meer - tot 2 el suiker - toevoegen. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |