R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
ZONNEBLOEMBROOD
Hongarije




voor het deeg
:
660 g bloem
2 eigelen
2 el suiker
50 ml olie
100 g gesmolten boter
1 1/2 tl zout
4 tl droge gist
3 dl handwarme melk

voor het bestrijken van het het deeg:
70 g gesmolten boter
1 el suiker
1 vanillestokje

voor de topping:
1 ei, geklopt
...lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten...







Bereiding


Los de gist met een beetje suiker op in de lauwwarme melk.

Doe de bloem, de eigelen, de suiker, de olie, de gesmolten boter en het geactiveerde gistmengsel in een kom en meng ze.
Ga van mengen over op kneden, met de hand of machinaal, tot de massa een zacht, soepel en niet meer plakkerig geheel is.
Laat het deeg na het kneden afgedekt in een kom 40 minuten rijzen.

Smelt ondertussen de boter met de suiker en de vanille in een pannetje en leg een vel bakpapier op je werkplek.

Kneed als de 40 minuten voorbij zijn het deeg opnieuw door en verdeel het daarna in 2 evengrote stukken. Bedek één van de stukken deeg met plastic folie en zet het terzijde.
Verdeel het ander stuk deeg in 5 delen en rol ze tot bollen.
Rol 4 van de 5 bollen uit tot een cirkel met een diameter van 22 cm, bestrijk ze met het gesmolten botermengsel, stapel ze op elkaar en leg het stapeltje op een met bakpapier beklede bakplaat.

Rol het vijfde bol deeg uit tot een cirkel met een diameter van 25 in plaats van 22 cm en leg die op het stapeltje. Bestrijk deze deegcirkel niet met gesmolten boter. Vouw het overlappende deeg van de 5de deegcirkel naar beneden toe zodat de randen van de deegschijven eronder ermee afgedekt worden.

Snijd de stapel vanuit het midden in 8 gelijke stukken/punten maar laat de laatste 2 cm in tact. De taartpunten blijven aan de rand dus een paar centimeter met elkaar verbonden.
Draai/vouw nu één voor één de 8 taartpunten over de rand van de cirkel heen naar "buiten" toe.

Neem de andere helft terzijde gelegd deeg en snijd er 1/4 deel af. Leg dat deel terzijde.
Verdeel de rest van het deeg in 5 gelijke stukken en vorm daar weer bollen van. Herhaal voor deze 5 bollen deeg de procedure die gevolgd is voor de eerste serie ..... mét het verschil dat de bollen nu in kleinere cirkels, namelijk 4 cirkels met een diameter van 15 cm en 1 cirkel met een diameter van 17 centimeter uitgerold worden.

Leg de tweede stapel deegcirkels in het midden van de eerste stapel en snijd die vervolgens tot vlak voor de rand in 8 taartpunten. Vouw dan de 8 stapeltjes deeg over de rand van de grotere stapel heen.

Rest nog het 1/4 stuk terzijde gelegd deeg. Rol er een bol van en leg die in het inmiddels weer lege centrum van de "broodzonnebloem".

Verwarm de oven voor (180 C ).

Bestrijk al het zichtbare deeg van de zonnebloem met eigeel en bestrooi het centrum van de bloem met zonnepitten, lijnzaad, sesamzaad....

Schuif met behulp van het bakpapier de zonnebloem op een bakplaat.
Laat het deeg een half uur rusten en narijzen en plaats daarna de bakplaat in de voorverwarmde oven.

Bak het zonnebloembrood in ca 30 minuten mooi goudbruin.


Info


Als je de punten van de binnenring zo omklapt dat ze tussen tussen 2 punten van de buitenring in komen liggen, krijg je een mooie spreiding van de zonnebloemblaadjes.


 Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________