|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechtenn |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland _______________ |
WITTE KOOLSOEP MET SPEKREEPJES EN BONEN
voorgerecht/maaltijdsoep, 4 p., Nederland 100 g spekreepjes 500 g witte kool 250 g aardappels 1 sjalot 200 g gedroogde witte bonen 800 ml groentenbouillon 2 el boter nootmuskaat 1 el bladpeterselie, gehakt peper en zout Bereiding Laat de bonen een nacht weken in een ruim met water gevulde pan. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de bladeren van de kool in dunne reepjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel de sjalot en snipper die fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit er de sjalot en de reepjes kool in. Voeg de groentenbouillon toe en breng die aan de kook. Voeg dan de aardappels, de bonen, het spek en peper en zout toe. Draai het vuur laag zodra de soep weer gaat koken. Laat de soep 45 minuten zachtjes trekken. Proef of er nog peper en zout moeten worden toegevoegd en kruid de soep verder met nootmuskaat. Schep de soep op borden en strooi er wat peterselie over. Dit is een (h)eerlijke soep, zonder typische koollucht of koolsmaak. De witte kool toont zich dermate mild dat er stevig support nodig is, hier in de vorm van spek en witte bonen. De peterselie -vaak niet meer dan randversiering- is hier helemaal op zijn plaats. |