R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten





























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
WIENER SCHNITZEL (1)
Weense schnitzel, 4 p., Oostenrijk

reeks 515 (141K)



4 ongepaneerde kalfsschnitzels van ca 150 g
1 kop bloem
1 1/2 kop gedroogd broodkruim, bij voorkeur van Frans of Italiaans brood
300 g geklaarde boter
2 grote eieren, losgeklopt
fijn (zee)zout en peper


Bereiding


Voor schnitzels heb je dunne, egale plakken vlees nodig.

Kruid de schnitzels aan beide kanten met zout en peper.
Zet 3 borden naast elkaar. Doe de bloem op het eerste bord, de geklopte eieren op het tweede bord en het broodkruim op het derde bord.
Leg een schnitzel op het bord met bloem. Druk het vlees zachtjes aan zodat de bloem zich goed hecht. Doe dat ook met de andere kant.
Haal de schnitzel vervolgens aan beide kanten door het geklopte ei.
Leg de met ei bedekte schnitzel op het bord met broodkruim. Keer de schnitzel om om ook de andere kant met broodkruim te bedekken.
Herhaal dit voor de overige schnitzels.

Leg een paar lagen keukenpapier op een ruime, voorverwarmde schaal.
Verhit op middelhoog vuur de geklaarde boter in een pan met een diameter van 26 à 27 centimeter, niet groter want de boter moet ongeveer 2 1/2 centimeter hoog reiken.
Bak de schnitzels één voor één, twee minuten aan iedere kant. langer is niet nodig als ze de juiste dikte hebben.
Leg de schnitzels in de schaal met keukenpapier om overtollige boter op te laten zuigen. Leg ook wat keukenpapier op de schnitzels.
Serveer de schnitzels op voorverwarmde borden. Geef er friet of gebakken aardappels bij en een salade.


Info


Het bovenstaande recept is gebaseerd op het schnitzelrecept van Hotel Imperial in Wenen. Vis moet zwemmen, een echt Weense schnitzel blijkbaar ook, zij het niet in wijn of bier maar in een bad hete, geklaarde boter. Heerlijk natuurlijk maar voor wat alledaagse huis en thuisschnitzels kunnen we met heel wat minder boter toe dan 1 1/2 pakje. Bovendien kan een deel van de boter zonder probleem vervangen worden door gezondere plantaardige olie.
Kies voor een meer "gematigde" Wiener schnitzel recept 2.


 WIENER SCHNITZEL (2)
4 p., Oostenrijk

4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels van ongeveer 150 g
ca 100 g bloem
zout en versgemalen peper
2 eieren
200 g broodkruim of paneermeel
50 ml olie of meer
50 g boter of meer

optioneel:
wat gedroogde tijm
verse peterselie
1 citroen


Bereiding


Snijd vier schijfjes van een citroen en leg ze terzijde.
Knijp, indien je wilt, het restant van de citroen uit boven de schnitzels en wrijf ze in met peper, zout en eventueel wat tijm.
Haal de schnitzels door de bloem, de geklopte eieren en het paneermeel.
Verhit gelijke delen boter en olie in een koekenpan en bak de schnitzels één voor één knapperig bruin (2 minuten aan iedere kant of iets langer indien nodig).
Houd de schnitzels warm in een op 175 °C voorverwarmde oven.
Leg de schnitzels op warme borden en garneer ze met een plakje citroen en een plukje peterselie. Serveer ze met friet of gebakken aardappels en een salade.


Info


Ook hier verdient het aanbeveling broodkruim te gebruiken in plaats van kant en klaar paneermeel. Snijd daarvoor (oud) brood in blokjes en leg die op een bakplaat in een op 150 C voorverwarmde oven.
Rooster de broodblokjes tot ze goudbruin en droog zijn. Doe het brood vervolgens in de keukenmachine en maal het fijn of doe het in een plastic zak en ga er met een deegrol over.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________