|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechtenn |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland _______________ |
VOLKOREN ROGGE-TARWEBOL
Nederland 250 g volkoren tarwe 250 g volkoren rogge 10 g droge gist 10 g zout 2 el plantaardige olie 300 ml lauwwarm water 1 tl suiker Bereiding Meng in een grote kom de beide meelsoorten en het zout. Doe de droge gist, de suiker en een deel van het lauwwarme water in een kommetje, roer even en zet het kommetje terzijde (10 à 15 minuten). Doe de beide meelsoorten, het zout en 2 eetlepels olie in de kom van de keukenmachine en laat ze mengen. Voeg het gistwater uit het kommetje plus de rest van het water toe. Laat het apparaat de ingrediënten eerst weer mengen en vervolgens tot een samenhangend, elastisch deeg kneden. Maak een bal van het deeg en leg die in een met olie ingevette kom. Bedek de kom met plastic huishoudfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplek en kneed het even door zodat eventuele luchtbellen eruit verdwijnen. Maak het deeg weer bolvormig en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat om na te rijzen. Zoals op de foto aan de geribbelde structuur te zien is, heb ik het deeg laten narijzen in een rijsmand. Daarna heb ik het omgekeerd gelost op een met bakpapier beklede bakplaat en afgebakken. Zo'n rijsmand zorgt ervoor dat de bol in model blijft en verleent de bol een aardig decoratief patroon maar echt nodig is het niet. Het is verstandig het gerezen deeg op een paar plaatsen in te kerven. Dat geeft het brood een rustieke maar belangrijker is dat je ermee voorkomt dat het brood tijdens het bakken niet zomaar op een willekeurige plaats openbarst. Verder: laat dit uitsluited uit volkoren meel bestaande deeg een behoorlijke tijd narijzen (1 1/2 à 2 uur), des te beter zal de structuur en de smaak van het brood zijn . Verwarm de oven bijtijds voor (200 C) Bak het brood 35 à 40 minuten. Verlaag na 15 minuten de tenperatuur naar 180 C. Laat het brood op een rooster helemaal afkoelen voor het aan te snijden. Dit brood bestaat bevat alleen volkoren graan: 50 procent volkoren tarwe en 50 procent volkoren rogge. Dat betekent dat het brood al het goede bevat wat onbewerkt graan te bieden heeft. De combinatie tarwe en rogge zorgt verder ook nog voor een volle, rijke smaak. Gezond, natuurlijk, voedzaam en lekker, wie wil dat nu niet? |