R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechtenn



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

_______________
VOLKOREN ROGGE-TARWEBOL
Nederland






250 g volkoren tarwe
250 g volkoren rogge
10 g droge gist
10 g zout
2 el plantaardige olie
300 ml lauwwarm water
1 tl suiker


Bereiding


Meng in een grote kom de beide meelsoorten en het zout.

Doe de droge gist, de suiker en een deel van het lauwwarme water in een kommetje, roer even en zet het kommetje terzijde (10 à 15 minuten).

Doe de beide meelsoorten, het zout en 2 eetlepels olie in de kom van de keukenmachine en laat ze mengen.
Voeg het gistwater uit het kommetje plus de rest van het water toe.
Laat het apparaat de ingrediënten eerst weer mengen en vervolgens tot een samenhangend, elastisch deeg kneden.


Maak een bal van het deeg en leg die in een met olie ingevette kom.
Bedek de kom met plastic huishoudfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplek en kneed het even door zodat eventuele luchtbellen eruit verdwijnen.
Maak het deeg weer bolvormig en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat om na te rijzen.
Zoals op de foto aan de geribbelde structuur te zien is, heb ik het deeg laten narijzen in een rijsmand. Daarna heb ik het omgekeerd gelost op een met bakpapier beklede bakplaat en afgebakken. Zo'n rijsmand zorgt ervoor dat de bol in model blijft en verleent de bol een aardig decoratief patroon maar echt nodig is het niet.
Het is verstandig het gerezen deeg op een paar plaatsen in te kerven. Dat geeft het brood een rustieke maar belangrijker is dat je ermee voorkomt dat het brood tijdens het bakken niet zomaar op een willekeurige plaats openbarst.
Verder: laat dit uitsluited uit volkoren meel bestaande deeg een behoorlijke tijd narijzen (1 1/2 à 2 uur), des te  beter zal de structuur en de smaak van het brood zijn .

Verwarm de oven bijtijds voor (200 C)

Bak het brood 35 à 40 minuten. Verlaag na 15 minuten de tenperatuur naar 180 C.  Laat het brood op een rooster helemaal afkoelen voor het aan te snijden.



Info


Dit brood bestaat bevat alleen volkoren graan: 50 procent volkoren tarwe en 50 procent volkoren rogge. Dat betekent dat het brood al het goede bevat wat onbewerkt graan te bieden heeft. De combinatie tarwe en rogge zorgt verder ook nog voor een volle, rijke smaak. Gezond, natuurlijk, voedzaam en lekker, wie wil dat nu niet?


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________