R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten






















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
UIENSOEP
4 p., Frankrijk

reeks 515 (141K)



750 g uien
2 el olijfolie
50 g boter
2 tenen knoflook
1 tl suiker
1.2 l runderbouillon
275 ml droge, witte wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
zout en peper
stokbrood
120 g Gruyère, geraspt


Bereiding


Pel de uien en snijd ze in ringen. Halveer de ringen.
Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en voeg er de uien en het schepje suiker aan toe.
Bak de uien op hoog vuur onder regelmatig omscheppen zodat ze gaan karmeliseren.
Voeg als de uien flink gekleurd zijn de knoflook toe en bak die even mee.
Temper het vuur en voeg de witte wijn toe. Voeg een paar minuten later de bouillon, het laurierblad en de tijm toe.
Laat de soep vervolgens op laag vuur drie kwartier trekken.
Breng de soep op smaak met zout en peper.

Zet de ovengrill aan.
Schenk de soep in ruime kommen. Leg op iedere kom soep 2 sneetjes stokbrood en strooi er geraspte Gruyère over, circa 30 g per kom. Zet de kommen soep onder de grill voor het gratineren van de kaas.
Direkt serveren.

Het onder de ovengrill plaatsen van kommen hete soep en er die ook weer onder uit halen is niet geheel zonder risico. Ga als je liever op safe speelt, als volgt te werk. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg er de sneetjes stokbrood op, strooi er de kaas over en schuif de bakplaat onder de grill.
Neem de bakplaat uit de oven als de kaas gegratineerd is en verdeel de sneetjes stokbrood over 4 met uiensoep gevulde kommen.


Info


Voor goede uiensoep moeten de uien behoorlijk lang stoven. Door het stoven gaan de suikers die uit de uien vrijkomen karameliseren en ontstaat er een heel specifieke, zoete smaak. Die smaak krijgt in klassiek-Franse uiensoep mooi tegenspel van droge, witte wijn. Een hartige bekroning in de vorm van stokbrood met gegratineerde Gruyère rond deze culinaire topper op bijzonder passende wijze af. Vivre lónion!
Maar het kan verkeren. In het oude Romeinse rijk kwamen uien al veelvuldig voor, zo veelduldig dat ze goedkoop waren en betaalbaar voor het volk, dat er naar hartelust uiensoep van maakte. Romeinse welgestelden beschouwden uiensoep dan ook als volksvoedsel.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________