|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., Frankrijk 750 g uien 2 el olijfolie 50 g boter 2 tenen knoflook 1 tl suiker 1.2 l runderbouillon 275 ml droge, witte wijn 1 laurierblad 2 takjes tijm zout en peper stokbrood 120 g Gruyère, geraspt Bereiding Pel de uien en snijd ze in ringen. Halveer de ringen. Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en voeg er de uien en het schepje suiker aan toe. Bak de uien op hoog vuur onder regelmatig omscheppen zodat ze gaan karmeliseren. Voeg als de uien flink gekleurd zijn de knoflook toe en bak die even mee. Temper het vuur en voeg de witte wijn toe. Voeg een paar minuten later de bouillon, het laurierblad en de tijm toe. Laat de soep vervolgens op laag vuur drie kwartier trekken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Zet de ovengrill aan. Schenk de soep in ruime kommen. Leg op iedere kom soep 2 sneetjes stokbrood en strooi er geraspte Gruyère over, circa 30 g per kom. Direkt serveren. Het onder de ovengrill plaatsen van kommen hete soep en er die ook weer onder uit halen is niet geheel zonder risico. Ga als je liever op safe speelt, als volgt te werk. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg er de sneetjes stokbrood op, strooi er de kaas over en schuif de bakplaat onder de grill. Neem de bakplaat uit de oven als de kaas gegratineerd is en verdeel de sneetjes stokbrood over 4 met uiensoep gevulde kommen. Voor goede uiensoep moeten de uien behoorlijk lang stoven. Door het stoven gaan de suikers die uit de uien vrijkomen karameliseren en ontstaat er een heel specifieke, zoete smaak. Die smaak krijgt in klassiek-Franse uiensoep mooi tegenspel van droge, witte wijn. Een hartige bekroning in de vorm van stokbrood met gegratineerde Gruyère rond deze culinaire topper op bijzonder passende wijze af. Vivre lónion! Maar het kan verkeren. In het oude Romeinse rijk kwamen uien al veelvuldig voor, zo veelduldig dat ze goedkoop waren en betaalbaar voor het volk, dat er naar hartelust uiensoep van maakte. Romeinse welgestelden beschouwden uiensoep dan ook als volksvoedsel.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|