R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 THUKPA
 kip-noedelsoep, 4 p., Nepal

1 el plantaardige olie
1 1/2 l kippenbouillon
300 g kippendijfilet
300 g rijstnoedels
100 g wortel, julienne gesneden
1/2 rode paprika, in dunne reepjes
1 el citroensap
zout en peper naar smaak
koriander, fijngehakt

verder:
1 kleine ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl gember, fijngehakt
1 tl gemalen komijn
1/2 tl kurkuma
1/4 tl szechuan-peper
1 mespunt asafoetida (zie info)
1 lange groene chilipeper, van zaad ontdaan, fijngesneden
200 g tomaten, in stukjes


Bereiding


Doe de ui, knoflook, gember, komijn, kurkuma, szechuanpeper, asafoetida  (indien gewenst) en de groene chilipeper in de blender en blend deze ingrediënten tot een egale pasta.
Voeg de tomaten toe en blend ze even mee.

Verhit op middelhoog vuur de olie in een grote kookpan.
Voeg de specerijen-tomatenpasta toe en roerbak die 6 à 7 minuten tot de aroma's en geuren vrijkomen.
Voeg de bouillon toe en breng die aan de kook.
Draai vervolgens het vuur laag en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de kippendijfilet toe en laat die 10 minuten of langer indien nodig garen.
Neem de gegaarde filet uit de pan en trek het vlees met 2 vorken in tamelijk grove stukken.

Breng 2 liter water aan de kook.
Voeg de rijstnoedels toe en kook ze 2 minuten.
Laat de noedels uitlekken en spoel ze onder de koudwaterkraan.
Laat ze opnieuw uitlekken. Terzijde zetten.

Voeg de julienne-gesneden wortel en de paprika aan de bouillon toe en laat ze 2 à 3 minuten meekoken.
Voeg het citroensap toe en zout en peper naar smaak.

Verdeel de noedels over 4 kommen en verdeel daar de kip over.
Schenk de bouillon met de groenten over de noedels en strooi er de fijngehakte koriander over.


Info


Asafoetida wordt in het Nederlands ook wel "duivelsdrek" genoemd. Dit omdat deze kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie reuze naar zwavel stinkt. Die stank verdwijnt overigens bij het koken of bakken ervan.
Asafoetida wordt vooral gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en  India en omgeving. Het kruid smaakt een beetje naar zowel ui, knoflook als prei en fungeert in feite dan ook als smaakversteker. Verschillende bronnen melden dat één theelepel asafoetida 1 eetlepel ui en 1 teentje knoflook vervangt. Als je asfoetida weglaat en wat meer knoflook en ui toevoegt (eventueel ook wat prei) wijk je dus amper af van het smaakgeheel van dit recept.
 

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________