R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
TARTA DE SANTIAGO

Sint Jacobustaart, Spanje






2 opgehoopte koppen amandelen  (250 g)...
gepeld en getoast in de oven voor een intensievere amandelsmaak
1 1/4 kop suiker (250 g)
5 eieren
de rasp van een halve citroen
1 tl kaneelpoeder
1 el (15 ml) likeur naar keuze (cointreau, amaretto, grappa) of...
voor alcoholvrije "tarta": vanille-  of amandelextract

voor de topping:
poedersuiker
optioneel:
vers fruit






Bereiding

Pel de amandelen: blancheer ze een paar minuten in kokend water, giet ze af in een zeef, laat er koud water overstromen en ze wat afkoelen. Het velletje is dan gemakkelijk te verwijderen.

Verwarm de oven voor (175 C).
Maal de amandelen fijn maar overmaal ze niet want dan eindig je met amandelboter.

Klop/mix de eieren


 en de suiker tot een bleek en romig mengsel.
Voeg de citroenrasp, likeur en kaneelpoeder toe. Vouw er met een rubberen spatel de fijngemalen amandelen door.

Vet een springvorm (diameter 25 cm) in met boter en giet er het amandelbeslag in.

Bak het taartje in de voorverwarmde oven goudbruin. Test na 30 minuten de gaarheid door een prikker in het taart te steken. Komt die er schoon uit d.w.z. zonder aanhangend beslag, stop dan het bakproces. Is dat niet zo bedek de taart dan met aluminiumfolie, bak die nog 5 minuten langer en herhaal dan de test. Doe die indien nodig nog een keer maar dan zou het gedaan moeten zijn.

Laat de taart in de springvorm afkoelen en doe die vervolgens over op een serveerschaal.
Decoreer de taart met poedersuiker.

Ben je een knutselaar, teken dan voor een echt authentieke decoratie het kruis van St, Jacobus, de patroonheilige van Santiago, Gallicië en heel Spanje, na op een stuk papier, knip het uit en leg het op de gebakken taart voordat je er poedersuiker over strooit. By the way, als het kruis van St Jacobus je een brug te ver is, kun je altijd nog voor een meer gestroomlijnde  schelp gaan. Daar had Jacobus ook wat mee.

Walk on....


Info


Fruit bij tarta de Santiago is niet traditioneel maar past er heel goed bij.

Prefereer je een alcoholloze Jacobstaart voeg dan wat vanille- of amandelextract toe.
Deze Spaanse amandeltaart die vooral in Gallicië veelvuldig gebakken wordt, gaat al een flinke tijd mee.  Het oudste geschrift waarin de taart genoemd wordt dateert 1577. Dat de taart zolang stand gehouden heeft, is niet verwondelijk als je 'm eenmaal geproefd hebt.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________