R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




































 
SZÉLEKY GULYÁS
zuurkool-goulash, 4 p., Hongarije

4 dikke schijven bacon, in blokjes gesneden
1 flinke ui, fijngesneden
1 groene paprika, zaad verwijderd, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 grote tomaat, in blokjes gesneden
650 g varkensvlees, in kleine stukjes gesneden
4 el (!) (hongaars) paprikapoeder
1 1/2 tl zout
1/4 tl versgemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen karweizaad
1 laurierblad
1 volgepakte kop uitgelekte zuurkool

verder:
zure room

optioneel:
 fijngehakt peterselieblad
 

Bereiding


Bak de blokjes bacon in een beetje olie.

Voeg de stukjes ui toe en bak ze op middelhoge temperatuur in het vrijgekomen baconvet goudkleurig.

Voeg de stukjes paprika en de geperste knoflook toe en bak ze een paar minuten mee.

Voeg de stukjes varkensvlees toe en bak ze stevig aan (1 minuut).

Voeg het paprikapoeder toe en neem de pan van het fornuis.

Voeg de overige ingrediënten toe -met uitzondering van de zuurkool en de zure room- en voeg zoveel water toe dat ze er grotendeels door bedekt worden.
Zet de pan terug op het fornuis en breng de inhoud ervan aan de kook. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes gaar worden (ca 90 minuten).

Voeg de zuurkool toe, roer tot die gelijkmatig over de pan verdeeld is en laat die op temperatuur komen (ca 5 minuten).
 
Garneer de goulash per portie met een flinke dot zure room en (optioneel) wat fijngehakte peterselie.


Info


Maak deze goulash gerust een dag van te voren. De smaak wordt er alleen maar beter op.

Deze goulash bevat redelijk wat vocht en doet daardoor mischien denken aan een gevulde soep.