R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SZARLOTKA
4 à 6 p., Polen










voor de vulling:
6 appels
een halve citroen
4 el bruine suiker
1 el kaneelpoeder

voor het deeg:
450 g bloem plus extra
1 tl bakpoeder
200 g ongezouten boter in stukjes, plus extra
250 g lichtgele basterdsuiker
1 ei plus 3 eidooiers op kamertemperatuur
1 el yoghurt
de rasp van een halve citroen
1 tl vanille-extract

verder:
poedersuiker
300 ml slagroom
1 tl kaneel


Bereiding


Verwarm de oven voor (160 C).

Rasp de schil van de halve citroen. Bewaar de rasp voor het taartdeeg.

Bekleed een bakplaat (20 bij 30 centimeter) met bakpapier.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Doe ze in een grote pan, knijp er het sap van de halve citroen over uit en voeg de suiker, 2 dl water en de kaneel toe.
Breng het geheel aan de kook, laat het 5 minuten zachtjes garen en vervolgens in de pan afkoelen.

Doe de bloem en het bakpoeder in de keukenmachine, voeg de blokjes boter toe en puls tot het mengsel een fijnkorrelige structuur heeft.
Voeg de suiker, de eidooiers en het ei, de yoghurt, citroenrasp en het vanille-extract toe en puls tot de ingrediënten een samenhangend deeg vormen. "Stort" het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en vorm er een bolvormig geheel van.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, verpak een helft in plastic folie en leg het in de vriezer. Laat het daar een uur liggen.
Rol de andere helft deeg uit tot de grootte van de bakplaat en bekleed die ermee. Prik het deeg op diverse plaatsen met een vork door en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Stel de timer in op 15 minuten.

Verdeel de afgekoelde appelvulling met de helft van de kookvloeistof over de voorgebakken bodem.

Neem het deeg uit de diepvries en rasp het grof. Strooi het grof geraspte deeg over de appelvulling en plaats de bakplaat opnieuw in de oven. Bak de plaattaart tot het er over gestrooide deeg gaar en goudkleurig is (30 à 45 minuten).

Laat de plaattaart helemaal afkoelen en bestrooi die vervolgens royaal met poedersuiker. Snijd er vierkanten of rechthoeken van.

Klop de slagroom -naar smaak met of zonder suiker- stijf  en roer er de kaneel door. Serveer een dot slagroom bij ieder stuk szarlotka.


Info










Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________