R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
SZARLOTKA
4 à 6 p.,
Polen
voor de vulling: 6 appels een halve citroen 4 el bruine suiker 1 el kaneelpoeder voor het deeg: 450 g bloem plus extra 1 tl bakpoeder 200 g ongezouten boter in stukjes, plus extra 250 g lichtgele basterdsuiker 1 ei plus 3 eidooiers op kamertemperatuur 1 el yoghurt de rasp van een halve citroen 1 tl vanille-extract verder: poedersuiker 300 ml slagroom 1 tl kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor (160 C). Rasp de schil van de halve citroen. Bewaar de rasp voor het taartdeeg. Bekleed een bakplaat (20 bij 30 centimeter) met bakpapier. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Doe ze in een grote pan, knijp er het sap van de halve citroen over uit en voeg de suiker, 2 dl water en de kaneel toe. Breng het geheel aan de kook, laat het 5 minuten zachtjes garen en vervolgens in de pan afkoelen. Doe de bloem en het bakpoeder in de keukenmachine, voeg de blokjes boter toe en puls tot het mengsel een fijnkorrelige structuur heeft. Voeg de suiker, de eidooiers en het ei, de yoghurt, citroenrasp en het vanille-extract toe en puls tot de ingrediënten een samenhangend deeg vormen. "Stort" het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en vorm er een bolvormig geheel van. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, verpak een helft in plastic folie en leg het in de vriezer. Laat het daar een uur liggen. Rol de andere helft deeg uit tot de grootte van de bakplaat en bekleed die ermee. Prik het deeg op diverse plaatsen met een vork door en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Stel de timer in op 15 minuten. Verdeel de afgekoelde appelvulling met de helft van de kookvloeistof over de voorgebakken bodem. Neem het deeg uit de diepvries en rasp het grof. Strooi het grof geraspte deeg over de appelvulling en plaats de bakplaat opnieuw in de oven. Bak de plaattaart tot het er over gestrooide deeg gaar en goudkleurig is (30 à 45 minuten). Laat de plaattaart helemaal afkoelen en bestrooi die vervolgens royaal met poedersuiker. Snijd er vierkanten of rechthoeken van. Klop de slagroom -naar smaak met of zonder suiker- stijf en roer er de kaneel door. Serveer een dot slagroom bij ieder stuk szarlotka.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |