R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
(DRIE MAAL) SYLLABUB
Engeland, dessert, 4 p
50 ml frambozenlikeur 100 g frambozen (diepvries) 2 el citroensap 1 tl citroenrasp 50 g poedersuiker 50 g geschaafde chocolade met een hoog cacaogehalte Bereiding Doe de frambozenlikeur, de helft van de (diepvries)frambozen, het citroensap, de citroenrasp en de suiker in een kom. Roer tot de suiker is opgelost. Giet er geleidelijk de room bij. Blijf roeren. Klop nu met een mixer het geheel tot er zachte pieken ontstaan. Verdeel de resterende frambozen over 4 glazen en schep er de syllabub op. Garneer ieder glas met een paar chocoladekrullen. 2. SYLLABUB MET CALVADOS EN APPEL 8 el droge cider 2 el calvados 1 /4 tl kaneel 4 el fijne kristalsuiker sap van 1 citroen 300 ml slagroom 8 schijfjes appel een paar druppels citroensap Bereiding Doe de cider, calvados, kaneel, suiker en het citroensap in een kom. Roer tot de suiker is opgelost. Giet er geleidelijk de room bij. Blijf roeren. Klop nu het geheel met een mixer tot er zachte pieken ontstaan. Schep de syllabub in glazen en decoreer de rand van ieder glas met een paar schijfjes appel. Sprenkel eerst wat citroensap over de schijfjes om verkleuring tegen te gaan. 1 citroen 1 dl witte wijn 2 el cognac 60 g suiker 3 dl slagroom geraspte nootmuskaat Bereiding Dag 1: Schil met een dunschiller het gele gedeelte van de citroen. Snijd het in dunne reepjes. Pers de citroen. Doe het sap samen met de reepjes schil, de wijn en de cognac in een kom en zet die op een koele plaats. Dag 2: Zeef het mengsel. Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Giet nu de room er langzaam bij en blijf roeren. Doe er een beetje nootmuskaat bij en klop of mix het mengsel tot er zachte pieken ontstaan. Schep de syllabub in glazen. Decoreer de rand van ieder glas met een schijfje citroen. Ook fijngehakte noten en kleine tuiles gaan er goed mee samen. Syllabub moet goed gekoeld geserveerd worden. Dit Engelse dessert stamt uit de 16e eeuw en heeft dus al een hele geschiedenis achter zich. Aanvankelijk was syllabub een drank bereid uit koemelk met cider. Melk kan schuimig gemaakt worden door die te kloppen of met stoom te bewerken, technieken waarvan de milkshake en het kopje cappucino dankbaar gebruik maken. Melk schuimt ook als ze direkt uit de uier van de koe komt. Die schuimigheid leverde in combinatie met een laagje wijn en een paar eetlepels suiker syllabub (bubbles) op. Door de zuren in de wijn werd de melk wat dikker. Die rauwe verse koemelk heeft in latere tijden plaats gemaakt voor (slag)room. Syllabub wordt vandaag de dag veelal gegarneerd met fijngehakte noten en tuiles (koekjes). |