R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
(DRIE MAAL) SYLLABUB

Engeland, dessert, 4 p



1. SYLLABUB MET FRAMBOZEN EN CHOCOLADE





50 ml frambozenlikeur
100 g frambozen (diepvries)
2 el citroensap
1 tl citroenrasp
50 g poedersuiker
50 g geschaafde chocolade met een hoog cacaogehalte


Bereiding


Doe de frambozenlikeur, de helft van de (diepvries)frambozen, het citroensap, de citroenrasp en de suiker in een kom. Roer tot de suiker is opgelost.
Giet er geleidelijk de room bij. Blijf roeren.
Klop nu met een mixer het geheel tot er zachte pieken ontstaan.
Verdeel de resterende frambozen over 4 glazen en schep er de syllabub op. Garneer ieder glas met een paar chocoladekrullen.



2. SYLLABUB MET CALVADOS EN APPEL

8 el droge cider
2 el calvados
1 /4 tl kaneel
4 el fijne kristalsuiker
sap van 1 citroen
300 ml slagroom
8 schijfjes appel
een paar druppels citroensap


Bereiding


Doe de cider, calvados, kaneel, suiker en het citroensap in een kom. Roer tot de suiker is opgelost.
Giet er geleidelijk de room bij. Blijf roeren.
Klop nu het geheel met een mixer tot er zachte pieken ontstaan.
Schep de syllabub in glazen en decoreer de rand van ieder glas met een paar schijfjes appel. Sprenkel eerst wat citroensap over de schijfjes om verkleuring tegen te gaan.


3. CITROEN-SYLLABUB

1 citroen
1 dl witte wijn
2 el cognac
60 g suiker
3 dl slagroom
geraspte nootmuskaat


Bereiding


Dag 1:
Schil met een dunschiller het gele gedeelte van de citroen. Snijd het in dunne reepjes.
Pers de citroen. Doe het sap samen met de reepjes schil, de wijn en de cognac in een kom en zet die op een koele plaats.
Dag 2:
Zeef het mengsel.
Voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Giet nu de room er langzaam bij en blijf roeren.
Doe er een beetje nootmuskaat bij en klop of mix het mengsel tot er zachte pieken ontstaan.
Schep de syllabub in glazen. Decoreer de rand van ieder glas met een schijfje citroen. Ook fijngehakte noten en kleine tuiles gaan er goed mee samen.


Info


Syllabub moet goed gekoeld geserveerd worden. Dit Engelse dessert stamt uit de 16e eeuw en heeft dus al een hele geschiedenis achter zich.
Aanvankelijk was syllabub een drank bereid uit koemelk met cider.
Melk kan schuimig gemaakt worden door die te kloppen of met stoom te bewerken, technieken waarvan de milkshake en het kopje cappucino dankbaar gebruik maken.
Melk schuimt ook als ze direkt uit de uier van de koe komt. Die schuimigheid leverde in combinatie met een laagje wijn en een paar eetlepels suiker syllabub (bubbles) op.
Door de zuren in de wijn werd de melk wat dikker.
Die rauwe verse koemelk heeft in latere tijden plaats gemaakt voor (slag)room.
Syllabub wordt vandaag de dag veelal gegarneerd met fijngehakte noten en tuiles (koekjes).




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________