|
R E C E P T E N G A L E
R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
SUOMALAISRUISLEIPA
Fins roggebrood, Finland
8 g gedroogde gist 1 1/4 kop lauwwarm (aardappel)water, bier, karnemelk of melk 1 flinke el bruine suiker 1 el plantaardige olie 1 1/2 tl zout 1 1/4 kop roggebloem 1 1/2 à 2 koppen tarwebloem gesmolten boter Bereiding Los in een grote kom de gist op in het lauwwarme (aardappel)water, het bier, de karnemelk of de melk en roer er de bruine suiker, olie, zout en 1 kop roggebloem door. Klop de ingrediënten tot een gladde substantie. Voeg zoveel tarwebloem toe als nodig is voor het verkrijgen van een handelbaar deeg. Strooi de rest van de roggebloem op je werkblad en leg er het deeg op. Bedek het deeg met een theedoek en laat het 15 minuten rusten. Kneed het deeg 5 minuten tot het glad en elastisch is en maak er een bol van. Doe de bol deeg in een met olie ingevette kom. Draai het deeg rond zodat het aan alle kanten met een dun laagje olie bedekt raakt. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is. Druk het deeg in elkaar en vorm er een ronde, enigszins platte schijf van. Neem een ronde bakvorm met een diameter van circa 33 cm en vet die in met wat olie. Leg er het deeg in. Bedek de bakvorm met een theedoek en laat het deeg opnieuw een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 185 C. Bak het brood 40 à 45 minuten. Als het brood hol klinkt als je er op tikt, is het goed. Neem het brood onmiddellijk uit de bakvorm en bestrijk het met behulp van een keukenkwastje met gesmolten boter.
Info
Aardappelwater is water waarin aardappels zijn gekookt. Het is min of meer standaard maar met "gewoon" water bak je ook een prima brood. Voor een wat zurige smaak wordt in plaat van aardappelwater ook wel -in afnemende volgorde- bier, karnemelk of melk gebruikt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|