R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
 SUOMALAISRUISLEIPA

Fins roggebrood, Finland






8 g gedroogde gist
1 1/4 kop lauwwarm (aardappel)water, bier, karnemelk of melk
1 flinke el bruine suiker
1 el plantaardige olie
1 1/2 tl zout
1 1/4 kop roggebloem
1 1/2 à 2 koppen tarwebloem
gesmolten boter


Bereiding

Los in een grote kom de gist op in het lauwwarme (aardappel)water, het bier, de karnemelk of de melk en roer er de bruine suiker, olie, zout en 1 kop roggebloem door. Klop de ingrediënten tot een gladde substantie.

Voeg zoveel tarwebloem toe als nodig is voor het verkrijgen van een handelbaar deeg.

Strooi de rest van de roggebloem op je werkblad en leg er het deeg op.
Bedek het deeg met een theedoek en laat het 15 minuten rusten.
Kneed het deeg 5 minuten tot het glad en elastisch is en maak er een bol van.

Doe de bol deeg in een met olie ingevette kom. Draai het deeg rond zodat het aan alle kanten met een dun laagje olie bedekt raakt. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Druk het deeg in elkaar en vorm er een ronde, enigszins platte schijf van.
Neem een ronde bakvorm met een diameter van circa 33 cm en vet die in met wat olie. Leg er het deeg in. Bedek de bakvorm met een theedoek en laat het deeg opnieuw een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 185 C. Bak het brood 40 à 45 minuten.
Als het brood hol klinkt als je er op tikt, is het goed.
Neem het brood onmiddellijk uit de bakvorm en bestrijk het met behulp van een keukenkwastje met gesmolten boter.


Info


Aardappelwater is water waarin aardappels zijn gekookt. Het is min of meer standaard maar met "gewoon" water bak je ook een prima brood.
Voor een wat zurige smaak wordt in plaat van aardappelwater ook wel -in afnemende volgorde-  bier, karnemelk of melk gebruikt.













Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________