|
R E C E P T E N G A L E R
I E kleurrijke wereldgerechten |
| Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| Kroatisch paasbrood 12 g droge gist 3 el warme melk 4 eidooiers 100 g suiker 1/2 tl vanillesuiker 60 g zachte, ongezouten boter 4 el zonnebloemolie een snufje zout de rasp van 1/2 citroen de rasp van 1 sinaasappel 3 el rum 400 g bloem, gezeefd 1 1/4 kop melk 1 ei, licht geklopt 3 of meer suikerklontjes of parelsuiker Bereiding Doe de gist in een kommetje en voeg 3 el warme melk, 1 tl suiker en 1 tl bloem toe. Roer even en laat het kommetje vervolgens 10 à 15 minuten ongemoeid. Doe de de eidooiers, suiker, vanillesuiker en boter in een ruime kom en klop met een garde of mix tot het mengsel dikker wordt. Voeg dan geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Klop/mix tot die door het mengsel opgenomen is. Voeg het geactiveerde gistmengsel, de citroen- en sinaasappelrasp, de rum, zout, de bloem en de melk toe en begin het geheel te kneden. Kneed tot je een egaal, zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg in een kom bedekt met plastic folie 1 uur rijzen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en maak die bolvomig. Leg ze op niet te dicht op elkaar op een bakplaat en laat ze opnieuw rijzen tot het volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor (160 C). Breng als de broden gerezen zijn een kruisvormige inkeping aan op de broden en bestrijk de broden met losgklopt ei. Breek de suikerklontjes in wat grove stukjes of gebruik parelsuiker als je die hebt en stooi die bovenop de 4 sirnica's. Bak de broden 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven. Sirnica is een traditioneel Koratische zoetbrood dat vooral tijdens de paasperiode gebakken wordt. Het is dan in de meeste bakkerwinkels en supermarkten van met name Dalmatië te vinden. Is evengoed het hele jaar door lekker.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|