R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E
kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 SIRNICA
Kroatisch paasbrood

12 g droge gistgist
3 el warme melk
4 eidooiers
100 g suiker
1/2 tl vanillesuiker
60 g zachte, ongezouten boter
4 el zonnebloemolie
een snufje zout
de rasp van 1/2 citroen
de rasp  van 1 sinaasappel
3 el rum
400 g bloem, gezeefd
1 1/4 kop melk
1 ei, licht geklopt
3 of meer suikerklontjes of parelsuiker


Bereiding


Doe de gist in een kommetje en voeg 3 el warme melk, 1 tl suiker en 1 tl bloem toe. Roer even en laat het kommetje vervolgens 10 à 15 minuten ongemoeid.

Doe de de eidooiers, suiker, vanillesuiker en boter in een ruime kom en klop met een garde of mix tot het mengsel dikker wordt. Voeg dan geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Klop/mix tot die door het mengsel opgenomen is.

Voeg het geactiveerde gistmengsel, de citroen- en sinaasappelrasp, de rum, zout, de bloem en de melk toe en begin het geheel te kneden. Kneed tot je een egaal, zacht en soepel deeg hebt.

Laat het deeg in een kom bedekt met plastic folie 1 uur rijzen.

Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en maak die bolvomig.
Leg ze op niet te dicht op elkaar op een bakplaat en laat ze opnieuw rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor (160 C).

Breng als de broden gerezen zijn een kruisvormige inkeping aan op de broden en bestrijk de broden met losgklopt ei.

Breek de suikerklontjes in wat grove stukjes of gebruik parelsuiker als je die hebt en stooi die bovenop de 4 sirnica's.

Bak de broden 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.


Info


Sirnica is een traditioneel Koratische zoetbrood dat vooral tijdens de paasperiode gebakken wordt. Het is dan in de meeste bakkerwinkels en supermarkten van met name Dalmatië te vinden. Is evengoed het hele jaar door lekker.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________