R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten
















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 SHAPALE
in de pan gebakken vleespasteitjes, 6 p., Tibet

voor het deeg:
8 koppen bloem
3 koppen koud water

voor de vulling:
900 g rundergehakt
2 koppen baby-bok choy of kool
1/3 kop geraspte verse gember
1/4 kop geperste knoflook
1 kop gehakte verse koriander
2 stengels bosui
1 1/4 kop in stukjes gesneden rode ui
2 el sojasaus
1 tl zout of meer naar smaak
1 el runderbouillon
2 el plantaardige olie
1/2 el Szechuan peper


Bereiding


Meng de bloem en het water.
Kneed het mengsel een minuut of 5 tot een egaal en soepel deeg.
Maak een bal van het deeg. Leg het deeg in een kom en bedek die met huishoudfolie. Laat het deeg 2 uur rusten.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven ondergrond uit tot een dikte van 3 mm.
Neem een kookring met een diameter van 8 centimeter of een omgekeerd glas met dezelfde diameter en snijd er cirkels deeg mee uit. Voeg het deeg dat overblijft samen, rol het uit en snijd ook daar cirkels uit.

De vulling.
Doe het gehakt in een grote mengkom.
Rasp de gember en rasp of pers de knoflook en voeg ze aan het gehakt toe.
Hak of snijd de bok choy, de koriander, de bosui en rode ui in stukjes en voeg ze toe.
Voeg de sojasaus, zout en bouillon toe.
Meng alle ingrediënten goed.

Schep een opgehoopte eetlepel vulling op een deegrondje en leg er een deegrondje bovenop.
Knijp de randen goed samen. Vouw vervolgens met duim en wijsvinger steeds een stukje van de rand om zodat er een patroon ontstaat.
Leg de shapale die je gevormd hebt op met olie bestreken schaal of ondergrond zodat ze niet vast kunnen plakken.
Bedek de shapale met een vochtige leuekendoek als het nog even duurt voor je ze gaat bakken.

Verhit 2 el olie in een ruime koekenpan. Leg als de olie flink heet is een aantal shapale naast elkaar in de pan. Verlaag de temperatuur naar middelhoog. Bak de shapale aan beide zijden goudbruin, ongeveer 6 à 7 minuten per kant. Het vlees binnenin moet gaar zijn.

Serveer shapale met sepen (Tibetaanse hete saus).


Info











Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________