R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SCHOTSE WORSTENBROODJES
Schotse worstenbroodjes, 10 grote of 20 kleine, Schotland

       
 

10 vierkantjes bladerdeeg
500 g rundergehakt
120 ml water of meer
1 1/4 tl zout 
3/4 tl zwarte peper
3/4 tl gemalen koriander
1/2 tl nootmuskaat
een kop broodkruim
1 ei, licht losgeklopt

optioneel:
HP sauce (zie info)


Bereiding


Meng in een grote kom het zout, de specerijen (peper, koriander, nootmuskaat) en het broodkruim.

Voeg het gehakt en ca een halve kop water toe. Meng de ingrediënten, daarbij meer water toevoegend als dat nodig is. Het gehakt moet soepel zijn maar stevig genoeg om ermee te kunnen werken.

Verdeel het gehakt in 10 evengrote eenheden. Vorm er rolletjes van
die even breed of lang zijn als de bladerdeegvierkantjes.

Leg een vierkantje bladerdeeg voor je en leg er, iets onder het midden, een rolletje gehakt op.
Bestrijk de onderste rand van het deeg met wat water en vouw de bovenste helft van het vierkantje bladerdeeg over het gehaktrolletje heen naar de onderste helft toe. Laat de randen op elkaar aansluiten en druk ze met de tanden van een vork stukje voor stukje samen.
Maak 3 of 4 inkepingen in de bovenste deeglaag van het broodje. Bestrijk het broodje vervolgens met losgeklop eiwit en leg het op en met bakpapier beklede bakplaat.
Verwerk op dezelfde manier de rest van het gehakt en het bladerdeeg. Wil je
kleine(re) worstenbroodjes bakken, halveer ze dan voor ze de oven ingaan.

Verwarm de oven voor (200 C).

Plaats de bakplaat met de worstenbroodjes in de voorverwarmde oven en  bak de broodjes tot ze goudbruin en gaar zijn (ca 25 minuten.)

Bij Schotse worstenbroodjes wordt gewoonlijjk "brown sauce" (bruine saus) geserveerd. (zie info).


Info


Brown sauce is voor Schotten/Britten wat tomatenketchup voor  Amerikanen is, een nauwelijks van de tafel weg de denken condiment dus.  Excuus voor deze generalisatie: er zijn vast Schotten en Britten die gruwen van HP sauce, zoals er ook vast Amerikanen zijn die zonder tomatenketchup een zinvol bestaan leiden- maar ter zake....
Brown sauce is slim in de markt gezet als HP sauce, dat nagenoeg een synoniem is geworden voor brown sauce. "HP" staat voor Houses of Parliament, de parlementsgebouwen in Westminster (Londen). Toen Frederick Gibson Garton, de bedenker van de saus in 1896 hoorde dat een daar gevestigd restaurant zijn saus serveerde, herdoopte hij die tot HP sauce, wat het condiment natuurlijk heel wat meer status verleent dan de wat dubieuze, a-karakteristieke benaming "bruine saus". Zelfs premiers vielen voor de saus, de Engels prime minister Harold Wilson bijvoorbeeld wiens vrouw in een interview met de Sunday Times opmerkte: "If Harold has a fault, it is that he will drown everything with HP Sauce."[
Dat was blijkbaar in bredere kring bekend want daar binnen werd de saus informeel ook wel "Wilsons gravy" werd genoemd.
Ironisch is wel een beetje dat in dit Schotse worstenbroodjesrecept om HP sauce wordt gevraagd, want in Schotland is "Gold Star", ook wel "Chippie sauce" genoemd, bij uitstek het toonaangevende populaire merk brown sauce en niet het Engelse sauce-ikoon HP.
Nog ironischer is dat, Brexit of niet, de o zo Engelse HP brown saus tegenwoordig in Nederland geproduceerd wordt.....
 

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________