R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| Schotse worstenbroodjes, 10 grote of 20 kleine, Schotland 10 vierkantjes bladerdeeg 500 g rundergehakt 120 ml water of meer 1 1/4 tl zout 3/4 tl zwarte peper 3/4 tl gemalen koriander 1/2 tl nootmuskaat een kop broodkruim 1 ei, licht losgeklopt optioneel: HP sauce (zie info) Bereiding Meng in een grote kom het zout, de specerijen (peper, koriander, nootmuskaat) en het broodkruim. Voeg het gehakt en ca een halve kop water toe. Meng de ingrediënten, daarbij meer water toevoegend als dat nodig is. Het gehakt moet soepel zijn maar stevig genoeg om ermee te kunnen werken. Verdeel het gehakt in 10 evengrote eenheden. Vorm er rolletjes van die even breed of lang zijn als de bladerdeegvierkantjes. Leg een vierkantje bladerdeeg voor je en leg er, iets onder het midden, een rolletje gehakt op. Bestrijk de onderste rand van het deeg met wat water en vouw de bovenste helft van het vierkantje bladerdeeg over het gehaktrolletje heen naar de onderste helft toe. Laat de randen op elkaar aansluiten en druk ze met de tanden van een vork stukje voor stukje samen. Maak 3 of 4 inkepingen in de bovenste deeglaag van het broodje. Bestrijk het broodje vervolgens met losgeklop eiwit en leg het op en met bakpapier beklede bakplaat. Verwerk op dezelfde manier de rest van het gehakt en het bladerdeeg. Wil je kleine(re) worstenbroodjes bakken, halveer ze dan voor ze de oven ingaan. Verwarm de oven voor (200 C). Plaats de bakplaat met de worstenbroodjes in de voorverwarmde oven en bak de broodjes tot ze goudbruin en gaar zijn (ca 25 minuten.) Bij Schotse worstenbroodjes wordt gewoonlijjk "brown sauce" (bruine saus) geserveerd. (zie info). Brown sauce is voor Schotten/Britten wat tomatenketchup voor Amerikanen is, een nauwelijks van de tafel weg de denken condiment dus. Excuus voor deze generalisatie: er zijn vast Schotten en Britten die gruwen van HP sauce, zoals er ook vast Amerikanen zijn die zonder tomatenketchup een zinvol bestaan leiden- maar ter zake.... Brown sauce is slim in de markt gezet als HP sauce, dat nagenoeg een synoniem is geworden voor brown sauce. "HP" staat voor Houses of Parliament, de parlementsgebouwen in Westminster (Londen). Toen Frederick Gibson Garton, de bedenker van de saus in 1896 hoorde dat een daar gevestigd restaurant zijn saus serveerde, herdoopte hij die tot HP sauce, wat het condiment natuurlijk heel wat meer status verleent dan de wat dubieuze, a-karakteristieke benaming "bruine saus". Zelfs premiers vielen voor de saus, de Engels prime minister Harold Wilson bijvoorbeeld wiens vrouw in een interview met de Sunday Times opmerkte: "If Harold has a fault, it is that he will drown everything with HP Sauce."[ Dat was blijkbaar in bredere kring bekend want daar binnen werd de saus informeel ook wel "Wilsons gravy" werd genoemd. Ironisch is wel een beetje dat in dit Schotse worstenbroodjesrecept om HP sauce wordt gevraagd, want in Schotland is "Gold Star", ook wel "Chippie sauce" genoemd, bij uitstek het toonaangevende populaire merk brown sauce en niet het Engelse sauce-ikoon HP. Nog ironischer is dat, Brexit of niet, de o zo Engelse HP brown saus tegenwoordig in Nederland geproduceerd wordt.....
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |