R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SAMAI MILLET PULAO
4 à 6 p., India

300 g gierst, par boiled
100 g wortel, in stukjes gesneden
100 g doperwten
100 g aardappel, in stukjes gesneden
100 g ui, in stukjes gesneden
100 g tomaat, in stukjes gesneden
20 g munt, gehakt
1 el pindaolie
wat pindaolie voor frituren
1 tl komijnzaad
2 à 3 steranijs
1/4 tl kruidnagel
1/2 tl verse gember
1 laurierblad
2 à 3 groene chilipepers, fijngesneden/gehakt
1 tl rood chilipoeder
4 el pinda's
2 el rozijnen
zout


Bereiding



Rooster de gierst 2 à 3 minuten in een droge pan.
Voeg 4 dl water toe en breng het aan de kook. Verlaag de temperatuur, plaats het deksel op de pan en laat de gierst het water absorberen en gaar worden (zie de verpakking voor de juiste kooktijd).
Maak de gare gierst los met een vork en zet die vervolgens terzijde.

Verhit, terwijl de gierst gaart, een laagje olie in een pan en frituur er de stukjes aardappel in tot ze licht bruin kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwijder de olie uit de pan op 1 el na en voeg het komijnzaad, kruidnagel, steranijs, laurierblad, de stukjes ui en de gember toe en bak ze 2 minuten op middelhoge temperatuur en voeg daarna de fijngesneden chilipepers, de tomaten, chilipoeder en zout naar smaak toe. Ga door met bakken en voeg, als de stukjes tomaten uiteen gevallen zijn,


 de fijngesneden stukjes wortel en de erwten toe.
Laat het geheel met het deksel op de pan nog 4 à 5 minuten garen en voeg dan de rozijnen, pinda's, munt en de terzijde gezette gierst aan de inhoud van de pan toe en meng alles.

Verhit de samai millet puloa nog tot ook de gierst (weer) goed op temperatuur is en serveer het gerecht vervolgens.


Info


Veel gerechten die traditioneel met witte rijst geserveerd worden, zouden ook geserveerd kunnen worden met (o.a.) gierst. Okay, maar waarom zou je dat doen of moeten doen? Omdat het een superfood is? Omdat het trendy is? Omdat het lekkerder is? Allemaal mogelijk. Laat ieder er maar het zijne of hare van vinden. De feiten zijn interessanter en vooral relevanter: 1. Gierst bevat in  tegenstelling tot rijst geen gluten en 2. Gierst heeft een lagere glycemisch index dan rijst. Gaan we de rijst dan maar vaarwel zeggen? nee zeker niet maar mensen met een glutenintollerantie, en dat lijken er steeds meer te worden, hebben die keuze niet, gelukkig echter wel een alternatief en dat geldt ook voor mensen met diabetes, eveneens een groeiende groep. Rijst heeft een hoge glycemische index, dat wil zeggen dat die heel snel in de bloedstroom opgenomen wordt waardoor het bloedsuikernivea sterk stijgt terwijl gierst de suikerwaarde minder snel beinvloedt en stijging van de glycemische binnen de perken blijft. Dat is niet alleen van belang voor diabetici maar voor iedereen ter voorkoming van de aandoening.

Gierst is hier mettertijd wat in de vergetelheid geraakt, wat jammer is want het gewas is méér dan een geschikt alternatief bij aandoeningen: de gezondheidsvoordelen ervan zijn menigvoud en voor ieder van belang en wat ook niet onbelangrijk is in dure tijden, gierst is een zeer goedkope voedingsbron.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________