![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 à 6 p., India 300 g gierst, par boiled 100 g wortel, in stukjes gesneden 100 g doperwten 100 g aardappel, in stukjes gesneden 100 g ui, in stukjes gesneden 100 g tomaat, in stukjes gesneden 20 g munt, gehakt 1 el pindaolie wat pindaolie voor frituren 1 tl komijnzaad 2 à 3 steranijs 1/4 tl kruidnagel 1/2 tl verse gember 1 laurierblad 2 à 3 groene chilipepers, fijngesneden/gehakt 1 tl rood chilipoeder 4 el pinda's 2 el rozijnen zout Bereiding Rooster de gierst 2 à 3 minuten in een droge pan. Voeg 4 dl water toe en breng het aan de kook. Verlaag de temperatuur, plaats het deksel op de pan en laat de gierst het water absorberen en gaar worden (zie de verpakking voor de juiste kooktijd). Maak de gare gierst los met een vork en zet die vervolgens terzijde. Verhit, terwijl de gierst gaart, een laagje olie in een pan en frituur er de stukjes aardappel in tot ze licht bruin kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder de olie uit de pan op 1 el na en voeg het komijnzaad, kruidnagel, steranijs, laurierblad, de stukjes ui en de gember toe en bak ze 2 minuten op middelhoge temperatuur en voeg daarna de fijngesneden chilipepers, de tomaten, chilipoeder en zout naar smaak toe. Ga door met bakken en voeg, als de stukjes tomaten uiteen gevallen zijn, de fijngesneden stukjes wortel en de erwten toe. Laat het geheel met het deksel op de pan nog 4 à 5 minuten garen en voeg dan de rozijnen, pinda's, munt en de terzijde gezette gierst aan de inhoud van de pan toe en meng alles. Verhit de samai millet puloa nog tot ook de gierst (weer) goed op temperatuur is en serveer het gerecht vervolgens. Veel gerechten die traditioneel met witte rijst geserveerd worden, zouden ook geserveerd kunnen worden met (o.a.) gierst. Okay, maar waarom zou je dat doen of moeten doen? Omdat het een superfood is? Omdat het trendy is? Omdat het lekkerder is? Allemaal mogelijk. Laat ieder er maar het zijne of hare van vinden. De feiten zijn interessanter en vooral relevanter: 1. Gierst bevat in tegenstelling tot rijst geen gluten en 2. Gierst heeft een lagere glycemisch index dan rijst. Gaan we de rijst dan maar vaarwel zeggen? nee zeker niet maar mensen met een glutenintollerantie, en dat lijken er steeds meer te worden, hebben die keuze niet, gelukkig echter wel een alternatief en dat geldt ook voor mensen met diabetes, eveneens een groeiende groep. Rijst heeft een hoge glycemische index, dat wil zeggen dat die heel snel in de bloedstroom opgenomen wordt waardoor het bloedsuikernivea sterk stijgt terwijl gierst de suikerwaarde minder snel beinvloedt en stijging van de glycemische binnen de perken blijft. Dat is niet alleen van belang voor diabetici maar voor iedereen ter voorkoming van de aandoening. Gierst is hier mettertijd wat in de vergetelheid geraakt, wat jammer is want het gewas is méér dan een geschikt alternatief bij aandoeningen: de gezondheidsvoordelen ervan zijn menigvoud en voor ieder van belang en wat ook niet onbelangrijk is in dure tijden, gierst is een zeer goedkope voedingsbron.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|