R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten






































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
RUNDERVINDALOO
hoofdgerecht, 4 à 6 p., India





1 kg rundvlees, in blokjes van 2 1/2 cm
1 el komijnzaad
5 kardemompitten
4 gedroogde chilipepertjes
1 tl zwarte peperbolletjes
1 tl fenegriekzaad
2 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
1 tl zwarte mosterdzaadjes
1/2 tl kurkumapoeder
2 el olie
1 grote ui, fijngehakt
2 1/2 cm verse gember, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
125 ml runderbouillon
1/2 tl rietsuiker
4 el witte wijnazijn
1/2 tl zout

optioneel:
1 blik gepelde tomaten


Bereiding


Doe het komijnzaad, de chilipepers, peperbolletjes, kardamomzaden, fenegriekzaad en mosterdzaad in een vijzel en maal ze fijn.
Doe het mengsel in een kommetje en voeg er zout, suiker en de witte wijnazijn aan toe.
Verhit 1 el olie in een braadpan en fruit daar de ui 5 minuten in. Voeg de ui vervolgens aan het kruidenmengsel toe en pureer het geheel met de staafmixer tot een pasta.
Verhit de rest van de olie in de braadpan en bak er de blokjes vlees een minuut of 10 in.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan.
Fruit de gember en knoflook 2 minuten in het in de pan achtergebleven vet.
Voeg de koriander en de kurkuma toe. Roerbak ze 2 minuten mee.
Voeg de kuidenpasta toe en bak die 5 minuten mee.
Doe het vlees terug in de pan met toevoeging van 3 dl water.
Zet het deksel op de pan en laat het vlees 1 a 1 1/2 uur sudderen.
Serveer de vindaloo met rijst en/of papadums, raita (zie het recept "Raita") en lassi (zie het recept "Lassi").
Eindig de maaltijd met een verkoelend gerecht als een papayasmoothie of mango-ijs.


Info


Vindaloo, één van de heetste Indiase curry's, heeft Portugese wortels. Vindaloo is een samenvoeging van vin (vinegar, azijn) en aloo (van alho, het Portugese woord voor knoflook).
Vindaloo kan ook bereid worden worden met kip of vis. De baktijden moeten dan wel aangepast worden.
Aan runder en kipvindaloo kunnen desgewenst gepelde tomaten worden toegevoegd en aan visvindaloo kokosmelk.

Ik vind (runder)vindaloo heerlijk. Het is mijn favoriete Indiase gerecht maar er onbekommerd 4 fijngemalen gedroogde chilipepers aan toevoegen, is voor mij niet weggelegd. Ik ben tot 2 gekomen en daar voel ik me wel bij.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________